Republika Srpska odustala od referenduma

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je stavljena izvan snage ranija odluka istog tijela o raspisivanju entitetskog referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH i ovlastima visokog predstavnika.

I ovu, kao i odluku da se raspiše referendum, inicirao je entitetski predsjednik Milorad Dodik koji smatra da za sada nije potrebno organiziranje takvog oblika izjašnjavanja građana.

Treba podsjetiti da je 13. travnja glasovima vladajuće većine i SDS-a usvojen zaključak po kojem je trebalo zakazati referendum o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužiteljstvu BiH, navodi Fena.

I tijekom jučerašnje i današnje višesatne rasprave, koju su pratile poduže stanke, ali i replike, stranke vladajuće većine, predvođene Dodikovim SNSD-om, ostale su pri stavovima koji zastupa i Dodik, da za sada nema potrebe za referendum, jer je od Europske unije najavljen strukturalni dijalog o pravosuđu u BiH, dok oporba tvrdi da vlast nije dobila ništa što BiH ionako ne bi sljedovalo kroz poglavlje 23. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

U obraćanju parlamentu njegov predsjednik Igor Radojičić ustvrdio je da dijalog o pravosuđu u BiH “predstavlja diplomatski uspjeh RS”, a time je “službeno Sarajevo natjerano na raspravu o pravosuđu”.

On navodi da se RS “u idućem razdoblju argumentima mora boriti za ono što priča godinama o pravosuđu u BiH”.

Klub SNSD-a smatrao je da, osim stavljanja izvan snage odluke o referendumu u RS-u, potrebno je utvrditi i zaključke i preporuke za strukturalni dijalog o pravosuđu, koji treba početi 6. lipnja.

Preporukama je, kazao je Radojičić, neophodno formulirati dva prioriteta, prvi koji se odnosi na kratkoročne ciljeve koje RS traži u tom dijalogu, a drugi koji se odnosi na generalni stav o pravosuđu u BiH.

Zatražio je i da entitetski parlament pozdravi sporazum između visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU Catharine Ashton i predsjednika RS-a Milorada Dodika od 13. svibnja ove godine, kao i dijalog o pravosuđu.

Iako poslovnikom nije predviđena takva mogućnost, parlamentu se danas obratio i potpredsjednik RS-a Emil Vlajki koji je sugerirao da se do 1. listopada zamrzne odluka o raspisivanju referenduma, “jer bi time RS pokazala određenu čvrstinu u odnosu na međunarodnu zajednicu”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*