Republika Srpska treći najveći lobist u Washingtonu

Bošnjačko-američko savjetodavno vijeće za BiH (BAACBH) priopćilo da je Republika Srpska (RS) potrošila gotovo 13 milijuna dolara za lobiranje u Washingtonu u protekle četiri godine, po čemu je RS navodno treći najizdašniji lobist u Washingtonu, nakon Kajmanskih Otoka i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

– Lobiranje je pokušaj utjecaja na donošenje vladinih odluka i opće je poznato da je Vlada SAD široko lobirana od posebnih interesnih skupina koje pokušavaju okrenuti legislativu i američku vanjsku politiku u svom pravcu. No, ono što je iznenađujuće je da Republika Srpska na trećem mjestu po iznosu novca potrošenog na lobiranje u Washingtonu, iza Kajmanskih Otoka i UAE. Prema zakladi Sunlight, nevladinoj organizaciji koja se bavi prikupljanjem podataka o ovome, entitet kontroliran od bosanskih Srba je potrošio skoro 13 milijuna dolara na lobističke napore u Sjedinjenim Državama od 2007. do 2011. godine – priopćili su iz BAACBH, u povodu posjeta predsjednika RS Milorada Dodika SAD.

Dodik je ovog tjedna otputovao u Sjedinjene Države gdje bi se, prema najavama, trebao sastati sa službenicima State Departmenta, američkih vladinih agencija, predstavnicima nevladinih organizacija i poslovne i akademske zajednice.

U priopćenju BAACBH citiraju se riječi ravnatelja u zakladi Sunlight, Billa Allisona:

– Vidimo da mjesta poput Londona ili Hong Konga troše novac da bi potaknuli turizam, ali generalno ne kontaktiraju mnogo vladinih službenika. Iste stvari ne možete vidjeti kada je u pitanju RS.

Također, BAACBH, organizacija koja uglavnom okuplja pripadnike bošnjačke dijaspore tvrdi da su ciljevi lobiranja RS u Washingtonu sporni:

– Prije svega, Milorad Dodik i RS nisu za ujedinjenu, demokratsku i multietničku BiH, a sam Dodik je u nekoliko navrata prijetio secesijom. Drugo, RS je izrazito protiv Ureda visokog predstavnika i, naposljetku, Dodik vjeruje da pravosudni sustav BiH ilegalno utemeljen i oponira procesuiranje ratnih zločina koji su počinili Srbi tijekom agresije na BiH devedesetih. RS pokušava uvjeriti zastupnike u SAD da je ona uspješniji entitet i da za ulazak u EU i NATO nije nužno da BiH bude ujedinjena i multietnička država, tvrde u BAACBH, a citiraju se i tvrdnje bivše ministrice financija u Vladi Republike Srpske, Svjetlane Cenić po kojima utrošak novca RS za lobiranje u SAD nije transparentan.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*