Rijaset IZ: Puljić je optužio svoj grad, svoju zemlju i svoje komšije muslimane

Rijaset Islamske zajednice u BiH uputio je kritiku protiv istupa nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića u Australiji, gdje je, kako su prenijeli mediji, govorio o velikom broju džamija izgrađenih u BiH poslije rata te problemu vehabizma.

U priopćenju za javnost Rijaseta IZ u BiH podsjeća se da je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić nedavno posjetio Ured kardinala Puljića u Sarajevu, gdje se “zadržao u dužem prijateljskom i komšijskom razgovoru”.

“Tim povodom je izdano i zajedničko priopćenje u kojem su dva vjerska poglavara pozvali na dijalog, smirivanje tenzija u društvu i istaknuli da njihovo zajedničko djelovanje na širenju međuvjerskog dijaloga ima europski i svjetski značaj, ako se zna da je reisu-l-ulema Cerić aktivni sudionik Muslimansko-katoličkog foruma na svjetskoj razini te da je Saint Egidio, katoličko udruženje iz Rima, odlučilo da ove godine u rujnu održi svoj godišnji međunarodni susret za mir u Sarajevu”, stoji u priopćenju.

Navodi se da je to bila prigoda da kardinal Puljić iznese reisu Ceriću stavove spomenute u Australiji, a ne da to čini izvan BiH.

Umjesto toga, ističe se u priopćenju, nadbiskup Puljić je otišao u humanitarnu, odnosno misionarsku katoličku organizaciju “Pomoć crkvi u nevolji” (ACN), u Blektaunu u Australiji, “da optuži svoj grad, svoju zemlju i svoje komšije muslimane Bošnjake zbog toga što podižu džamije, što među njima ima između 3000 i 5000 ‘vehabija’, ali državna vlast nema hrabrosti da ih ‘očisti’, kao što su imale one vlasti što očistiše muslimane Bošnjake iz Prozora, Stoca, Mostara, Čapljine, Livna itd”.

Naglašava se da je kardinal optužio svoje susjede muslimane Bošnjake za islamizaciju Bošnjaka, koji su skoro bili pristali na deislamizaciju tijekom proteklih nekoliko desetljeća.

“Proces deislamizacije Bošnjaka je, na žalost kardinala Puljića, zaustavljen. A zaustavili su ga muslimani koji su preživjeli genocid, logore Gabela, Heliodrom i druga mjesta, koji su prolazeći kroz golgotu stradanja i mučenja vratili svoj ponos na islam, na svoje ime, na svoju tradiciju, na svoju kulturu, na svoju zemlju, koji ne daju na sebe, koji se uspješno brane od deislamizacije tako što prihvataju da uče o islamu i da ga prakticiraju, pa im je islamizacija draga”, stoji dalje u priopćenju.

Također se dodaje da je Puljić mogao “obavijestiti svoju braću katolike” u Blektaunu u Australiji o broju ubijenih muslimana Bošnjaka u Ahmićima, o tome tko je srušio Stari most u Mostaru, kazati im i broj muslimana Bošnjaka koji su bili zatočeni u logorima po Hercegovini koje su držali Hrvati katolici, te broj optuženih katolika Hrvata za ratni zločin u BiH.

“No, unatoč svemu Islamska zajednica u BiH ostaje dosljedna svome obećanju da se u Sarajevu, ako Bog da, održe međunarodni susreti za mir i na taj način pokaže i demantira sve tužbe i optužbe koje nas ovih dana pogađaju sinkronizirano i od istočnog i od zapadnog susjeda”, zaključuje se u priopćenju Rijaseta IZ u BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*