Roderick Moor: OHR pokušava postići kompromis za Mostar

mostar-221Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick Moor izjavio je da OHR radi sa političkih strankama kako bi pronašao neki kompromis za rješenje problema u Mostaru. “To nam je glavni cilj”, rekao je Moor nakon današnjeg sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Moor je istakao da cijeni doprinos Čovića i da se nada da će biti pronađen kompromis.

Predsjednik HDZ-a BiH nije htio dati izjavu u vezi sa mostarskim problemom i o razgovoru sa Moorom.

Moor je, osim sa Čovićem, danas razgovarao i sa mostarskim muftijom Seidom Smajkićem, a sutra će imati sastanke sa predstavnicima ostalih političkih stranaka.

Iz OHR-a ranije je priopćeno da će Moor prenijeti očekivanja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira da lideri svih stranaka napuste maksimalističke stavove u pregovorima i prihvate kompromisne dogovore koji će koristiti svim stranama i, najvažnije, okončati trenutni zastoj i omogućiti zaštitu interesa i dobrobiti građana Mostara.

Prvi zamjenik visokog predstavnika, nakon razgovara sa Čovićem, očekuje da će se uskoro sastati i sa predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem.

Kada su u pitanju pregovori o provođenju presude Ustavnog suda BiH u vezi sa Mostarom, mišljenja i pozicije su i dalje različiti.

Iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 podsjetili su da je njihov stav da Mostar bude jedna izborna jedinica.

“Jedinstveni smo u stavu da se, kada je riječ o osiguranju provođenja izbornog procesa u Mostaru, kuća mora graditi od temelja, a ne od krova kako je to dodvoravajući se određenim političkim opcijama započeo OHR”, priopćeno je danas iz HDZ-a.

Oni zahtijevaju od svih sudionika razgovora da svoje prijedloge u pismenoj formi dostave Uredu visokog predstavnika, kako bi se o njima mogla voditi konstruktivna rasprava.

SDA traži podjelu Mostara na šest općina. Narodna stranka Radom za boljitak predložila je reformu kroz tri izborne jedinice koje bi bile multietničke, a tom rješenju je blizak i SDP BiH.

OHR je dao smjernice da se rješenje traži kroz tri gradska područja, odnosno tri izborne jedinice koje bi bile multietničke.

U Mostaru i dalje nije usvojen gradski proračun zbog čega gradu prijeti financijski kolaps. Mostar je jedini grad u BiH u kome nisu održani lokalni izbori 2012. godine, jer nije ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH o ispravljanju nejednakosti u gradskim izbornim jedinicama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*