Roderick Moore: Ima dosta nekonstruktivne retorike kojom se dovodi u pitanje opstanak BiH

Prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore smatra da ima dosta nekonstruktivne retorike kojom se dovodi u pitanje opstanak i budućnost BiH te da to potkopava povjerenje međunarodne zajednice koja želi da se u potpunosti implementira Daytonski sporazum.

Moore dodaje da ima određenih izazova i napada na taj sporazum te da će se to morati ukloniti. “Kada ova zemlja bude nepovratno na putu ka Europskoj uniji, tada sigurno više neće biti potrebe za OHR-om”, rekao je Moore danas u Banja Luci gdje je razgovarao s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem.

Ispunjavanje uvjeta za zatvaranje OHR-a, kako kaže, dovest će do ubrzavanja procesa integracije BiH s Europskom unijom, a među preostalim uvjetima je i završetak pitanja državne i vojne imovine.

Govoreći o superviziji za Brčko Distrikt, Moore je podsjetio da su na posljednjem zasjedanju Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH donesene dvije odluke, te da se već uveliko provodi prva odluka o zatvaranju OHR-ova ureda u Brčkom do 31. kolovoza.

Druga je odluka o suspenziji supervizije od 31. kolovoza, što znači, ponavlja Moore, da nakon tog datuma ne namjerava koristiti svoje ovlasti supervizora za taj distrikt.

Moore ne vjeruje da će Arbitražni tribunal, iako teoretski ima tu mogućnost, donijeti odluku da dio ili cijelu teritoriju Distrikta stavi pod isključivu kontrolu jednog ili drugog entiteta. “To je teorijski moguće. Za to Arbitražni tribunal ima potencijala i za to postoji mogućnost, ali ne vjerujem da će doći do toga”, rekao je Moore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*