RS krenula u samostalan popis stanovništva

skupstinaRS Skupština Republike Srpske danas usvojila Nacrt zakona o popisu stanovništva kojim je predviđeno se prilikom popisa, koji bi se trebao provesti sljedeće godine, građani koji imaju prebivalište na teritoriju Republike Srpske izjašnjavaju o državljanstvu, maternjem jeziku, vjeroispovjesti i nacionalnoj pripadnosti, s tim da je jednim člankom utvrđeno da neće biti obvezno izjašnjavanje o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, odnosno da se osobe obuhvaćene popisom o tome ne moraju izjašnjavati ako ne žele, o čemu će i sam popisni obrazac sadržavati pouku. Popisom će biti obuhvaćeni državljani BiH i strani državljani koji imaju prebivalište ili boravište u RS, bez obzira na to gdje se u momentu popisa nalaze.
U roku od 30 dana od završetka popisa, bit će objavljeni prvi rezultati o broju stanovnika RS i njegovom nacionalnom sastavu, kao i podaci o broju domaćinstava i stanova, a u razdoblju od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2013. Republički zavod za statistiku sukcesivno će objavljivati konačne rezultate popisa.
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik kaže da donošenje ovog zakona nije uporeno ni protiv koga. „Nije to uporeno ni protiv Bošnjaka koji žive u RS. Dapače, sada će se vidjeti da RS demantira tvrdnje kako se u njoj dogodilo etničko čišćenje i kako je to monoetnički entitet“, izjavio je Dodik.
Bošnjački zastupnici u Skupštini RS tražili su povlačenje zakona sa dnevnog reda jer se, kažu, popis ne može provesti na jednom dijelu državnog teritorija. “Ne mogu se popisi sabirati, jer se popis mora održati u tačno određen dan i određeno vrijeme”, izjavio je predsjednik kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Edin Ramić. Ramić je najavio da će, kad zakon dođe na dnevni red, Bošnjaci na njega staviti veto.
Zastupnik SDA Ramiz Salkić ne vjeruje da će vlast omogućiti sva da se prilikom popisa izjasne o svom jeziku. “Kako ćete napraviti obrazac ako u ustavu piše ‘jezik kojim govori srpski , bošnjački i hrvatski narod’. Kakvo će pitanje biti u tom listiću za popis stanovništva?”, pita se Salkić.
Inače, na razini države već se mjesecima se pokušava pronaći dogovor oko popisa stanovništva, ali bezuspješno. Temeljni razlog za to je nesuglasje o tome hoće li se građani na popisu moći izjašnjavati o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti. Za bošnjačke političare to je neprihvatljivo zbog nesprovođenja Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, odnosno povratka. [im]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*