RS prisiljena uvoziti struju četiri puta skuplju od domaće

Sibirske hladnoće, koje su dovele do povećane potrošnje te otežane proizvodnje i prijenosa električne energije, dovele su do poremećaja na tržištu i velikog skoka cijena struje na burzama. Elektroprivreda Republike Srpske trenutno uvozi struju iz Slovenije i kupuje je na međunarodnom tržištu četiri puta skuplje od cijene domaće električne energije.

“Samo za jučer i danas smo kupili po 1.500 megavat sati električne energije. Cijena megavat sata električne energije je sada od 120 do 130 eura za megavat sat, što je veliki trošak”, potvrdila direktorica Elektroprivrede RS Branislava Milekić za banjolučku Alternativnu televiziju.

Prosječna dnevna potrošnja od 11.000 gigavat sati u posljednja dva dana u RS je pramašila preko 15.000 gigawat sati. Stoga iz ovog poduzeća ponovo apel da se struja racionalno koristi. “Za sada nismo predvidjeli restrikcije električne energije iako smo očekivali veće razumijevanje potrošača da nakon našeg apela smanje potrošnju”, rekla je Branislava Milekić.

Cijene električne energije na europskim burzama skočile su ovog tjedna, piše Energetika-net.com. Naime, na Europskoj burzi u Leipzigu burzovni index ELIX pokazuje da se još 3. veljače strujom trgovalo po 50 posto nižim cijenama nego što je to danas.

Cijena MWh 3. veljače kretala se između 76 do 89 eura, da bi već u ponedjeljak 6. veljače ta cijena bila između 108 i 140 eura po MWh. Jučer je struja bila između 118 do 152 eura po MWh, dok je danas od 128 do 165 eura.

Na njemačkoj burzi cijene su ipak znatno niže – od prošlog petka kreću se između 63 eura po MWh do 101 eura po MWh.

Širom europe iznalaze se mogućnosti za prevladavanje sadašnjega stanja. Njemačka je izlaz pronašla u odluci da zbog hladnog vala i znatno povećane potrošnje vrate u pogon nekoliko nuklearnih reaktora zaustavljenih prošle godine nakon nesreće u japanskoj nuklearki Fukushima.

Srbijanska vlada je, uz odluke o ograničenju isporuke struje ustanovama i tvrtkama koje su veliki potrošači, a nisu od vitalne važnosti za svakodnevno funkcioniranje, lokalnim samoupravama naložila da ugasi dekorativnu i reklamnu rasvjetu.

Banjalučka “Elektrokrajina” apelirala je na građane da racionalno koriste električnu energiju, dok su gradske vlasti na vanrednoj sjednici odobrile dodatna tri miliona za nabavku mazuta gradskoj Toplani.

Iz “Elektrokrajine” upozoravaju da je, u vrijeme ovih ekstremno niskih temperatura došlo je do značajnog povećanja potrošnje električne energije, te da elektrodistributivna mreža nije dImenzionirana za ovako velika opterećenja i dolazi do preopterećenja i kvarova na opremi.

Jučer je održana izvanredna sjednica Uprave JP “Elektroprivreda HZ Herceg Bosne” d.d. Mostar u povodu novonastale problematične situacije u elektroenergetskom sustavu ovoga poduzeća izazvane elementarnom nepogodom na kojoj je odlučeno da će se vršiti reduciranje potrošnje električne energijem, priopćila je uprava Uprava JP EP HZHB d.d. Mostar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*