“Ruke SDA i SDP-a, te ruke njihovih satelita, jače i od županijskog ustava”

Čelnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 u Srednjobosanskoj županiji su poništavanje odluke županijske skupštine o izboru hrvatskih zastupnika za Dom naroda Federacije BiH tvrdeći da su na taj način bošnjačke stranke, SDP i SDA, uz potporu Narodne stranke Radom za boljitak (NSRB) prekršile prava Hrvata.

Koalicija stranaka predvođenih SDP-om BiH uspjela je u ponedjeljak u skupštini županije središnje Bosne izabrati jednoga od tri hrvatska zastupnika u Domu naroda Federacije BiH čime su povećali izglede samostalno uspostaviti vlast u tome entitetu bez sudjelovanja dva HDZ-a u BiH.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. središnje Bosne u utorak istaknuto je kako je najprije nezakonito smijenjen predsjednik skupštine Mirko Batinić a potom izabrana dva zastupnika HDZ-a BiH i NSRB u federalni Dom naroda iako je hrvatski klub uvažio pitanje vitalnoga interesa i zatražio odgodu sjednice.

“Tražili smo odgodu sjednice kako bi se konačno dogovorili u Klubu hrvatskog naroda koga predložiti u rukovodstvo skupštine, jer to nismo mogli učiniti u proteklih desetak dana jer su zastupnice iz reda NSRzB i zastupnik Nove hrvatske inicijative bili nedostupni. Ali SDP i SDA uz pomoć spomenutih zastupnika iz našeg kluba, napravili su pravi politički puč, ili bolje reći lakrdiju koja, ne ispravi li se, ne poništi li se, može imati teške i nesagledive posljedice”, rekao je Batinić.

Dužnosnik HDZ-a BiH i zastupnik Josip Kvasina ustvrdio je i da su predstavnici dva HDZ-a ‘spriječeni u podnošenju zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa’. “Pokazalo se da su ruke SDA i SDP-a, te ruke njihovih satelita, jače i od županijskog ustava”, rekao je novinarima Kvasina.

Nakon cjelodnevnog skupštinskog zasjedanja i više stanki, pa i višesatnog prekida zbog dojave o podmetnutoj bombi kasno sinoć su iz Skupštine Srednjobosanske županije za Dom naroda od Hrvata izabrani Mirko Batinić i Radoje Vidović iz HDZ-a BiH te Karolina Pavlović iz Narodne Stranke Radom za boljitak, stranke koja je u koaliciji sa SDP-om BiH.

SDP je uz potporu koalicijskih partnera iz NSRzB uspio izabrati petoricu zastupnika u Domu naroda Federacije. Kako bi uspio stvoriti uvjete za izbor izvršne vlasti ovoj skupini stranaka potrebno je šest hrvatskih zastupnik od 17 koliko broji hrvatski klub što bi im bilo dovoljno da predlože i izaberu predsjednika federacije koji daje mandat za sastav vlade koji se potvrđuju u Zastupničkom domu gdje ove stranke imaju većinu zastupnika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*