Rusi će istraživati naftu u BiH

Ruska kompanija “Gaspromnjeft” predstavila je projekt naftno-geoloških istraživanja u svim općinama Hercegbosanske županije.
Prema informaciji iz županijskog Ministarstva gospodarstva, ministar Vlatko Zrilić zatražio je od općina Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar mišljenje, odnosno suglasnost za prihvaćanje prijedloga za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte na području Hercegbosanske županije.
Zrilić je rekao za lokalne medije da će, ako općinske vlasti daju suglasnost, odnosno pozitivno mišljenje, a nakon što se završi pravna procedura, “Gaspromnjeft” odmah početi i prva istraživanja koja bi trajala pet godina, a u koja bi ruska naftna kompanija uložila 15 milijuna dolara.
Prema njegovim riječima, ako rezultati istraživanja budu pozitivni, ova ruska kompanija pristupit će eksploataciji nafte u što će uložiti dodatnih 600 milijuna dolara.
Resorni županijski ministar potvrdio je da su prezentaciji projekta naftno-geoloških istraživanja u općinama H-B županije prisustvovali predstavnici lokalnih vlasti, a u ime ruske kompanije ravnatelj predstavništva Naftne industrije Srbije u Moskvi Željko Kirin i zamjenik glavnog ravnatelja Julij Masijanski te stručni suradnik za regionalne i inozemne poslove Ivan Dulić.
Po nekim ranijim navodima, na širem području Hercegovine i u Posavini postoje velika nalazišta nafte i zemnog plina, isplativa za eksploataciju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*