Ruši se hotel “Zagreb” u Sarajevu

Devastirani hotel “Zagreb” na sarajevskom Marijin Dvoru bit će srušen, usprkos što je riječ o zgradi koja se nalazi na privremenom popisu nacionalnih spomenika.

Naime, Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdalo je dozvolu za njegovo rušenje, a investitor “Mobis Electronic” (ovlašteni uvoznik i distributer Nokia proizvoda), već prvom polovinom iduće godine trebao bi krenuti s razgradnjom postojećeg objekta.

Zgrada će se prenamijeniti iz ugostiteljkog u poslovni objekt, a u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja kažu kako postupak raspisivanja natječaja za razgradnju hotela i izgradnju novog objekta obavlja investitor.

U kompaniji “Mobis Electronic” ističu kako će se do kraja godine obaviti izbor izvođača radova, dok će početak radova na razgradnji hotela “Zagreb” ovisiti od vremenskih prilika.

Podsjetimo, Zavoa za zaštitu spomenika FBiH izdao je pozitivno mišljenje na prijedlog da se izvrši razgradnja postojećih zidova i izrada nove konstrukcije, ali samo sa stanovišta zaštite kulturno-povijesnog naslijeđa. Dakle, predmet njihovog mišljenja nije bila promjena namjene objekta, jer se hotel “Zagreb” kao dio gradske ambijentalne cjeline i dalje nalazi na privremenoj listi nacionalnih spomenika.

1 Comment

  1. Sramotno, unistiti zgradu toliko staru, umjesto da je renoviraju! Kao i sve, to odraz loseg odnosa primitivnih vlasti prema svemu sto je zapadnjacko! Na kraju ce im smetati i sve austrougarske zgrade pa neka ih preimenuju nesto od stakla…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*