Ruski komunisti obilježavaju godišnjicu Staljinove smrti i tvrde: Njegovo vrijeme će tek doći!

staljinRusi danas obilježavaju 60. godišnjicu smrti sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča Džugašvilija Staljina, a njegovi štovatelji položili su cvijeće na njegov grob u Moskvi, premda kritičari Staljinovog režima krive bivšeg vođu za smrti milijuna ljudi, javio je AP.

Staljin je bio na čelu Sovjetskog Saveza od 1924. do svoje smrti 1953. godine. Komunisti smatraju da je zaslužan za pobjedu Rusije u Drugom svjetskom ratu dok ga ostali osuđuju zbog brutalnih čistki u kojima je ubijeno više milijuna ljudi.

Mnogi ruski mediji objavili su članke o Staljinu. Dok su jedni, poput liberalnih novina Moskovskie Novosti, kritizirali obilježavanje godišnjice smrti, drugi, kao što su komunističke dnevne novine Sovetskaja Rusija, na čijoj je današnjoj naslovnoj strani piše “Njegovo vrijeme će doći”, su se s nostalgijom prisjećale vremena tijekom njegove vladavine.

Na osnovu ispitivanje javnog mnijenja koje je provela Carnegie Endowment može se zaključiti da je Staljin i dalje veoma popularan u Rusiji i drugim državama bivšeg Sovjetskog Saveza usprkos represiji koju je vršio.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*