Rustempašić, Handžić i Velić osuđeni pred Sudom BiH na 11 godina i dva mjeseca zatvora zbog terorizma

Rijad Rustempašić (34), Abdulah Handžić (31) i Edis Velić (31) osuđeni su danas u sudu BiH na ukupno 11 godina i dva mjeseca zatvora zbog terorizma, udruživanja radi činjenja kaznenih djela i neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene.
Rijad Rustempašić je kažnjen s četiri godine i šest mjeseci zatvora, dok su Abdulah Handžić i Edis Velić dobili po tri godine i četiri mjeseca kazne. Muhamed Rustempašić je oslobođen optužbe za neovlašten promet oružja i vojne opreme.

Prvostupanjska presuda izrečena je pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH. Do pravosnažnosti presude pušteni su da se brane sa slobode, a po izlasku iz zgrade Suda BiH neki od osuđenih uputili su žestoke uvrjede, nazvavši odluku “nepravdenom”.

Optužnica je teretila Rijada Rustempašića, Abdulaha Handžića i Edisa Velića za kaznena djela terorizam, udruživanje radi činjenja kaznenih djela i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, a optuženog Muhameda Rustempašića za kaznena djela neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe i udruživanje radi činjenja kaznenih djela.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Rijad Rustempašić organizirao grupu čiji su članovi postali i optuženi Abdulah Handžić, Edis Velić, Muhamed Rustempašić i Edis Stroil. Grupa je, navodno, nabavljala i posjedovala oružje, eksploziv i različite proizvode dvojne namjene podobne za izradu improviziranih eksplozivnih naprava, video snimke obuka za rukovanje oružjem i za borbena djelovanja. Sve ovo pripremano je u namjeri da se izvrši napad na jedan od identificiranih objekata tj. meta napada radi ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, privrednih i društvenih struktura BiH. Ovakve ideje, stavovi i planirane aktivnosti grupe predstavljaju prijetnju sigurnosti Bosne i Hercegovine na unutrašnjem i međunarodnom planu.

Na popisu meta o kojima su članovi grupe raspravljali, prema optužnici, nalazila su se “hrvatska mjesta za vrijeme katoličkog Božića, napad na ‘Vlahe’ tokom pravoslavnog Božića, napad na LOT timove EUFOR-a na teritoriji Bugojna, napad na pripadnike Armije BIH stacionirane u Rajlovcu koji su se spremali za odlazak u Irak” i druge objekte.

Prema one što se otkrilo tijekom istrage Rijad Rustempašić je zatražio od Stroila (državljanin Srbije, rođen u Priboju, nastanjen u Ulmu, Njemačka) da za njegove potrebe nabavi deset optičkih nišana i još neku opremu i dostavi njegovom bratu Muhamedu Rustempašiću, koji je bio nastanjen u Beču. Stroil je nabavio i poštom poslao u Beč nišane, teleskop, vojne odore i drugu opremu, a Muhamed Rustempašić je onda proslijedio opremu u Sarajevo 15. ožujka 2008. Rijad Rustempašić je 16. ožujka 2008. preuzeo ovu opremu u Sarajevu i potom je prenio u obiteljsku kuću u Bugojnu, gdje je i pronađena tijekom policijskog pretresa 20. ožujka 2008. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*