S četiri metka u glavu ubijen vođa tuniske oporbe

sokri-balidTunis je potresao atentat na oporbenog vođu Šokrija Belaida, koji je ubijen pred svojom kućom. Predsjednik te države je odmah prekinuo posjet Egiptu.

Ugledni tuniski oporbeni političar ustrijeljen je u srijedu pred kućom, a premijer je taj atentat osudio kao političko ubojstvo i napad na Arapsko proljeće. Premijer Hamadi Džebali je rekao da je još nepoznat identitet ubojice Šokrija Belaida, uvjerenog sekularnog protivnika umjerene islamističke vlade.

Zbog ubojstva je tuniski predsjednik Moncef Marzuki skratio posjet Francuskoj i otkazao za četvrtak najavljen posjet Egiptu. Na vijest o ubojstvu oko tisuću prosvjednika se okupilo pred zgradom ministarstva unutarnjih poslova.

“Ubojstvo Belaida političko je ubojstvo i pucanj u tunisku revoluciju. Ubili su ga da utišaju njegov glas”, rekao je Džebali koji je na čelu vlade stranke Enahde, koja je pobijedila 2011. na prvim tuniskim izborima poslije Arapskog proljeća.

Belaid je bio vodeći član oporbene Narodne fronte. Nakon napada preminuo je u bolnici. “Šokri Belaid pogođen je s četiri metka u glavu i prsa. Liječnici su nas obavijestili da je umro. Danas je tužan dan za Tunis”, rekao je Ziad Lakhader, čelnik Narodne fronte.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*