POČEO RAT? Sjeverna Koreja granatirala otok u pograničnom području

Sjevernokorejska vojska ispalila je više stotina granata na južnokorejski otok u pograničnom području, pri čemu su poginula dvojica vojnika, više osoba je ozlijeđeno, a Južna Koreja je uzvratila vatru. Ministar obrane J. Koreje rekao je da je počeo rat.

BBC navodi izvješće prema kojem je više osoba ranjeno u sjevernokorejskom napadu te javlja da su dvije osobe smrtno stradale, dok Reuters navodi da je u plamenu desetak kuća na južnokorejskom otoku Yeonpyeongu u Žutom moru.

Osim poginulih južnokorejskih vojnika ozlijeđeno je njih još 13, od kojih trojica teško, kao i četvero civila. Stanovnici napadnutog otoka su u panici, te je u tijeku evakuacija, koja je otežana zbog dima od granata.

Doznaje se da je vlada Južne Koreje sazvala hitnu sjednicu zbog napada sjevernih susjeda, te da je južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak naredio poduzimanje svih potrebnih mjera za sprečavanje daljnje eskalacije oružanog sukoba.

No, ministar obrane Južne Koreje Kim Tae-young je poručio ”da je rat već počeo” te da se ”mora spriječiti njegovo širenje”.

Da je situacija vrlo ozbiljna potvrđuje i podatak da je japanski premijer Naoto Kan sazvao sastanak u kabinetu u Tokiju, na kojem je naredio ministrima poduzimanje mjera kako bi Japan spremno reagirao u slučaju nekog neočekivanog poteza Sjeverne Koreje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*