“S Tinom u Vrgorcu” – festival u povodu 120. obljetnice rođenja Tina Ujevića

Premijernom izvedbom predstave “Vlado Gotovac – domahujem životu” večeras u 21 sat, u povodu 120. obljetnice rođenja Tina Ujevića, otvara festival “S Tinom u Vrgorcu”

Autor ovog scenskog događanja je glumac i režiser Goran Matović, a u programu uz autora sudjeluju Boris Svrtan, Goran Grgić, Vedran Mlikota i Dinka Vuković.

Ovaj multimedijalni projekt otkriva poznate i manje poznate fragmente iz života i djela velikog pjesnika, filozofa i govornika Vlade Gotovca. Ovo scensko događanje biti će obogaćeno i isječcima filma Bogdana Žižića “Vlado Gotovac – Moj slučaj”.

Teško je povjerovati da se o pjesniku , filozofu, polemičaru, političaru i etičaru Vladi Gotovcu i danas u Hrvatskoj ipak najradije govori – šutnjom.

I Tina je dugo pratila šutnja. Živio je u viru nepogoda. On je za ovu zemlju bio problem. Zabranjivan i protjerivan. Gotovac je živio sudbinu Ujevića. I jedan i drugi neslavno su se okušali u politici. Završili su kao liro-političari. Oba su pjesnika odrasla u bliskom okružju (Tin rodom iz Vrgorca, Gotovac iz Imotskog, a najveći dio života provode u Zagrebu); Gotovac je prepoznao , duboko poštovao i
volio Tinovo pjesništvo, možda čak i poželio nastaviti jedan vid poezije” mjesečara
katastrofe” .

Sedamdesetih će godina Vlado Gotovac u jednoj pjesmi napisati: Ujević je iščupan u oluji koju je nadvikao. Pun riječi!

Gotovac je Okružnom zatvoru Zagrebu je ispisao svoju biografiju, između svih Gradiških i Lepoglava u koji ga je smjestila ljubav za domovinu. Gotovac je želio živjeti u normalnom svijetu , onom koji mora mijenjati iz ljubavi, a ne iz mržnje.

Vrgorac se otvara kao pozornica sjećanja. Kao mjesto gdje se govori jezikom poezije kao jezikom ljubavi.

Izvor: Imotski.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*