Sabor IZ BiH: Počinje isticanje kandidatura za Cerićeva nasljednika

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održat će danas u Sarajevu svoju redovnu sjednicu na kojoj će biti obznanjen početak kandidiranja za budućeg reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Dogovoreno je da postupak kandidiranja potencijalnih nasljednika aktualnog reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerća traje do 7. svibnja, do kraja ovog mjeseca, doznaje agencija Anadolija.

Kako je za Anadoliju izjavo predsjednik Sabora IZ BiH Safet Softić, nakon sutrašnje sjednice najstariji sabornici sa izbornih područja unutar Islamske zajednice u BiH će dobiti zaduženja da u svojim sjedištima sazovu izborno tijelo koje će utvrditi eventualne kandidate.

“Nakon mjeseca ramazana (druga polovina kolovoza) održat ćemo novu sjednicu Sabora IZ BiH na kojoj će se predstaviti svi prijavljeni kandidati. Sabor će odlučiti o tri kandidata koliko ih može sudjelovati na izborima za budućeg reisu-l-ulemu”, rekao je Softić za Anadoliju.

Kandidatima za vrhovnog poglavara IZ BiH bila bi ostavljena dva mjeseca da prezentiraju svoje programe i da se uopće predstave bošnjačkoj javnosti. Krajem rujna ili u prvoj polovini listopada očekuje se sazivanje Izbornog tijela koje će izvršiti izbor novog reisu-l-uleme IZ BiH.

Kako je ranije za Anadoliju izjavio Softić, 19. studenog bi trebala biti izvršena primopredaja između aktuelnog i novoizabranog reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.

Među kandidatima za novog reisu-l-ulemu, kako se očekuje, trebao bi biti tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović. Također, izvjesne su kandidature travničkog muftije Nusreta ef. Abdibegovića, dok će Islamska pedagoška akademija iz Zenice najvjerovatnije predložiti hafiza Halila ef. Mehtića.

U opcijama za kandidaturu su ljubljanski muftija Nedžad ef. Grabus i ugledni profesor Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu Enes Karić. No, prema posljednjim saznanjima, muftija Grabus će se najvjerovatnije odreći kandidature u korist profesora Karića.

Inače, aktuelni reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić će na sutrašnjoj sjednici Sabora podnijeti širi izvještaj o svome radu na poziciji vrhovnog duhovnog poglavara Bošnjaka od 1993. godine do danas.

Također, sabornici će se dotaknuti pitanja Srebrenice i registracije birača u toj općini, a trebali bi biti potvrđeni i novi mandati muftija unutar Islamske zajednice u BiH, koji su nedavno istekli.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*