SAD i EU presudili: Budimir mora omogućiti smjenu Vlade FBiH, zauzvrat će mandat odraditi do kraja

zivko-budimir-w-270Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu i Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini objavile su danas zajedničku izjavu, nakon što je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH jučer izglasao nepovjerenje Vladi FBiH.

U zajedničkoj izjavi stoji:

“Odgovornost za rješavanje političkog ćorsokaka u Federaciji BiH je na lokalnim liderima. Na njihov zahtjev smo u proteklim tjednima pokušali olakšati dijalog između stranaka o prestruktuiranju Vlade Federacije. Međutim, sada nemamo drugog izbora nego prekinuti naša nastojanja da pomognemo prestruktuiranje Vlade Federacije.

Na samom početku je postignut određeni napredak, ali na kraju nijedna strana nije pokazala dovoljno spremnosti za postizanje kompromisa. Sve stranke u Parlamentu Federacije i u izvršnoj vlasti snose dio odgovornosti u procesu koji traje predugo.

Pozivamo predsjednika Budimira da ne blokira niti odgađa ovaj proces i da pokaže liderstvo koje će dovesti do rješenja u skladu sa osnovnim pravilima parlamentarne demokratije. Zauzvrat, dva HDZ moraju prihvatiti da predsjednik Budimir do kraja ostane u svom mandatu ako to uradi.

Vrijeme je da se čelnici Vlade i Parlamenta Federacije fokusiraju na rješavanje stvarnih pitanja što će dovesti do kraja ekonomske i socijalne reforme koje su dogovorene sa MMF-om, do promoviranja ekonomskog rasta i razvoja, stvaranja pozitivne klime za poslovanje i poboljšanja kvaliteta života građana.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*