SAD, Izrael i UN kritizirali Erdogana zbog izjednačavanja cionizma i fašizma

erdoganSAD, Izrael i UN oštro su kritizirali turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana jer je na UN-ovom forumu izjavio: “Skupa s cionizmom, antisemitizmom i fašizmom, islamofobija se može smtrati zločinom protiv čovječnosti.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je tu izjavu “mračnom i lažnom”. Očekuje se da novi američki državni tajnik John Kerry potegne to pitanje kada se u petak sastane s turskim čelnicima. On je u posjetu Ankari radi razgovora o sirijskoj krizi.

Njegov posjet zasjenit će, međutim Erdoganova izjava u kojoj upoređuje cionizam s fašizmom, antisemitizmom i islamofobijom, na sastanku Foruma alijanse civilizacija održanom u Beču u ovaj tjedan Njegove riječi naišle su na snažnu osudu iz Netanyahuovog ureda, koje je nazvao “mračnim i lažnim izjavama”.

Glasnogovornik američkog Vijeća nacionalne sigurnosti Tommy Vietor izjavio je da je “karakteriziranje cionizma kao zločina protiv čovječnosti uvredljivio i pogrešno”.

Ured generalnog tajnika UN-a Ban Ki-moona priopćio je da je čuo Erdoganov govor putem prevoditelja, i nazvao ga je “žalosnom, štetnom i zapaljivom izjavom na sastanku koji je održan na temu odgovornog rukovodstva”.

Odnosi između Izraela i Turske pogoršali su se od svibnja 2010. kada je devet turskih aktivista koji su bili u floti brodova koji su pokušali proći kroz izraelsku pomorsku blokadu pojasa Gaze ujbijeno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*