SAD podupire BiH s dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda

Sjedinjene Države i međunarodna zajednica podržat će svaki kompromis unutar Bosne i Hercegovine koji će sadašnje ustavno uređenje učiniti djelotvornijim, ali smatraju da treći entitet nije dobro rješenje, izjavio je u utorak u Bruxellesu zamjenik pomoćnika američke državne tajnice zadužen za jugoistočnu Evropu Thomas Countryman.

“Daytonski sporazum nije samo okončao rat, on je središnji dio dogovora koji je omogućio postojanje BiH do sada. Kao i u svim zemljama na svijetu ustavi evoluiraju s vremenom i nije na SAD-u da kaže što treba biti promijenjeno. Mi podupiremo središnji koncept Daytona s dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda i ako ta dva entiteta i tri konstitutivna naroda nađu načina da učine ustav djelotvornijim, onda će imati potporu međunarodne zajednice”, rekao je Countryman, koji u Bruxellesu razgovara o stanju u jugoistočnoj Evropi s dužnosnicima Evropske unije, a nakon toga će se uputiti u posjetu Kosovu, Albaniji i Makedoniji.

Countryman je rekao da “treći entitet u BiH nije rješenje ni za šta, jer Bosni i Hercegovini ne treba složenija vlada s većim mogućnostima sprečavanja djelovanja, nego joj treba djelotvornija vlada s većim sposobnostima za donošenje odluka”. Posebno je istaknuo da BiH treba postati “funkcionalnija, a ne centraliziranija država”.

Countryman se nije želio upuštati u komentiranja stranačkih pregovora za formiranje vlade u BiH ni u ocjene da su bosanskohercegovački Hrvati neravnopravni u odnosu na dva druga naroda, prenijela je Hina.

“Za nekoga ko želi biti zrela demokracija nije od pomoći da SAD, EU ili neko drugi podupre stranačku procjenu da su jedni građani drugog reda ili procjenu druge stranke da nisu. Nažalost, mislim da su svi građani BiH danas građani drugog reda”, rekao je Countryman.

1 Comment

  1. Evo, i to je dokaz da Amerika ne želi dobro RBiH. Kako će RBiH postati funkcionalna država, kada u njoj vladaju oni isti koji su sve ovo napravili ,,genocidom,, i otimanjem teritorija, kao i mnoge koje su jednostavno prodate ili samo poklonjene onima koji su to i tražili. Znamo ko je kriv za takvo stanje koje danas imamo, ali, zašto Amerika i MZ, i dalje insistira da se u RBiH i dalje vodi rat, samo bez topovskih granata, ali, politički rat, koji je skoro još i gori od onog pravog rata. Ko je njima dozvolio da se tako ponašaju, kao da je ovo njihovo vlasništvo i mogu da rade šta oni hoće. E gospodo draga, neće moći tako, nemate vi hrabrosti za tako nešto, mi smo svoji na svome i nemate pravo da nas vi ugnjetavate, onako kako to vi zamišljate. Molimo vas pustite nas da živimo svoj život dostojan civilizacije, niste ni vi onaj sa nebesa, pa da možete da radite ono što se vama dopada. Nego, mislite li vi i verifikovati one naše tužbe i pokrenuti vraćanje usttava RBiH koji je jedini, legalan i legitiman. Kakav je to navodni ustav potpisan u ,,dejtonu,, zmate li vi, šta to znači. Ko ste vi da se tako ponašate?. Zašto priznajete ,,genocidom,, stvorenu ,,rs,, .Ko vam to daje pravo da se tako ponašate?. Molim vas, radite svoj posao i pomozite, ako hoćete, a i dužni ste to, jer, vi ste oni koji su kreirali ovakve događaje, zato trebate i da odgovarate, a nadam se iskreno da ćete to i doživjeti, kao i mnogi drugi koji su bilo na koji način, učestvovali u tome. Gospodo, pustite nas da živimo svoj život, nemojte nas sputavati i ometati u našem pravu. Nemojte podupirati i dalje, cijepanje ove naše, a ne vaše države RBiH. Nemojte zločince zakivati u ,,zlato,, a stradale omaložavati, kao i njihove porodice, koje vam sigurno neće oprostiti. Bićete i u grobu prokleti za takva nedjela, zato, kanite se toga i preuzmite svoj dio odgovornosti i pomozite nam, a dužni ste, da jednom i zauvijek, napravimo, odnosno vratimo našu državu RBiH u normalan život i da dostojanstveno uživamo svi zajedno svoja prava koja nam i pripadaju. RBiH je starija od vas svih, zato, nemate pravo da vi namećete kojekakve zakone ili bilo što drugo, osim nas samih. Mi to vrlo dobro znamo, ćčak i bolje od vas samih. Ne kažnjavajte nas a žrtve ne okrivljujte, molim vas, okrenite se svako svojim poslom, biće bolje i za vas i za nas. ŽIVJELA REPUBLIKA BOSNA i HERCEGOVINA!!!.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*