SAD pozvale lidere u BiH na odgovorno ponašanje

Nakon jučerašnjeg sastanka Jamesa Steinberga, zamjenika državnog tajnika, i Miroslava Lajčaka, generalnog ravnatelja EU za Europu i Središnju Aziju, Sjedinjene Američke Države i dalje su duboko zabrinute zbog ćorsokaka u formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini, naročito u institucijama Federacije BiH. Ovaj zastoj sprječava Bosnu i Hercegovinu da se bavi domaćim pitanjima koja zahtijevaju hitno rješavanje, kao i reformama koje su neophodne za proces europskih i euroatlantskih integracija.

Podsjećamo sve lidere u Bosni i Hercegovini na imperativ uspostavljanja širokih i jakih koalicijskih vlasti na svim nivoima koje mogu donositi odluke vezane za promoviranje ovog procesa, navedeno je u izjavi Philipa J. Crowleya, pomoćnika američkog državnog tajnika, objavljenoj u utorak.

– Pozivamo one stranke koje se protive slanju izaslanika iz preostalih županija u Dom naroda Federacije BiH da odmah počnu surađivati tako što če izabrati te izaslanike, jer ove županije krše Ustav Federacije BiH. Neispunjavanjem ove obveze, svoje uske etničke interese stavljaju ispred interesa svih građana Federacije BiH i Bosne i Hercegovine, stoji u izjavi te se dodaje:

– Pored toga, pozivamo stranke koje pokušavaju sazvati Dom naroda Parlamenta Federacije BiH da odlože ovu aktivnost dok Središnje izborno povjerenstvo (SIP) ne verificira izaslanike iz svih županija. Bilo koji pokušaj sazivanja Doma naroda prije nego što SIP verificira delegate iz svih županija otvara ozbiljna pitanja pravne prirode u vezi s legitimitetom tog tijela.

U potpunosti podržavamo inicijativu visokog predstavnika Inzka da posreduje meču političkim strankama da bi se što brže riješila preostala pitanja što bi omogućilo formiranje vlasti na nivou Federacije BiH i Bosne i Hercegovine. Pozivamo političke stranke da se uključe u razgovore na iskren i konstruktivan način, navodi se na kraju izjave.

Praktično SAD su ovim pozvale sukobljene političke blokove da se suzdrže od poteza koji bi mogli produbiti višemjesečnu krizu oko uspostave novih vlasti u Bosni i Hercegovini, sukladno rezultatima izbora održanih još 3. listopada prošle godine.

(Hrvatska riječ)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*