Sada i Florence Hartmann tvrdi da je Haaški sud radio po diktatu politike!

Bivša glasnogovornica tužiteljstva Haškog suda Florence Hartmann izrazila je nezadovoljstvo presudom bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju i ustvrdila da je taj sud doživio poraz jer je odustao od istine i pretvorio se u “provincijalni sud”.

“Tribunal je doživio poraz jer je odustao od istine, a da nitko zbog toga nije podnio ostavku i odgovarao”, kazala je Hartmann podgoričkoj televiziji Vijesti povodom posljednjih presuda Haškog suda.

Komentirajući jučerašnju presudu Ramushu Haradinaju, Hartmann je rekla je da je to “totalna propast sustava međunarodne pravde”.

“Međunarodno sudstvo je kreirano da uradi ono što ne mogu domaći sudovi, da zaštiti svjedoke (…), ali Haški sud se u posljednjih nekoliko predmeta ponaša kao provincijalni sud”, izjavila je Hartmann.

Hartmann je također rekla da je u predmetu protiv Haradinaja bilo očitih problema sa svjedocima.

U tom smislu navela je da je Sud negirao da je veliki broj svjedoka haškog tužiteljstva – u ovom slučaju više od deset – ubijeno, ali je i dodala da nije utvrđeno jesu li to bile slučajne smrti, nesretni slučajevi ili samoubojstva.

Prva oslobađajuća presuda Haradinaju 2008. godine bila je poništena jer je sud zaključio da je došlo do ozbiljnog zastrašivanja svjedoka na Kosovu. Dvojica ključnih svjedoka na kraju se nisu ni pojavila na sudu.

Hartmann je zaključila da su “postojale političke preporuke izvan tribunala da se ne optužuje nijedan pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*