Statut je “luđačka košulja” za Mostar

Odluka Ustavnoga suda o Mostaru koja se odnosi na izbor vijećnika mogla bi izazvati potpuni pravni kaos u gradu na Neretvi – ističu stručnjaci za ustavno pravo koji su novinarima kazali svoje mišljenje pod uvjetom zadržavanja diskrecije, piše Večernji list.

Naime, kaos bi mogao nastati zbog dijela odluke koji se odnosi na granice izbornih jedinca u Mostaru za koje je navedeno da krše Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima. Riječ je o praksi koja je vladala svih godina od nametanja Statuta da 7.000 birača u izbornoj jedinci Jugoistok bira troje vijećnika, kao i 30.000 birača u izbornoj jedinici Jugozapad. To znači da je Ashdownovim nametanjem Statuta svih ovih godina glas jednoga Bošnjaka u Mostaru vrijedio kao glasovi četiri glasača hrvatske nacionalnosti.

– Taj dio odluke je dobar i jedino moguć jer bi trebao otkloniti istinsku diskriminaciju birača hrvatske nacionalnosti čiji glasovi manje vrijede od bošnjačkih, no odluka Ustavnog suda je potpuno nedorečena i otvara brojna pravna pitanja – po kojim će se propisima izbori održati ako Parlament i Gradsko vijeće ne usklade zakon i Statut s odlukom Ustavnog suda, navodi naš dobro upućeni sugovornik, piše list.

Iako je u odluci Ustavni sud naveo kako važeći propisi ostaju dok zakonodavstvo ne donese nove zakone koji bi redefinirali granice izbornih jedinica s obzirom da bi izborne jedinice mogle ostati bez prava glasa, dan je rok od pola godine da se zakoni usklade s odlukom Ustavnog suda. Izvor ističe kako se, s obzirom na sporost donošenja odluka u Parlamentu BiH i Gradskom vijeću Mostara, pribojava da je to gotovo nemoguće, te da će nastati kaos. Zanimljivo je da je prostor za pravne nedorečenosti ostavljen upravo u dijelu odluke koja otklanja diskriminaciju i u kojoj je usvojen zahtjev podnositelja Kluba izaslanika hrvatskoga naroda u Domu naroda Parlamenta BiH.

Na taj način bi odluka Ustavnoga suda, umjesto da razriješi brojne mostarske nelogičnosti, nepravde i nedoumice, mogla biti novi izvor krize.

Kontradiktorna odluka Ustavnoga suda koja je aktualne izborne jedinice proglasila protivnima Međunarodnom paktu o građanskim pravima i političkim pravima, a ostavila diskriminirajuće nacionalne limite od najviše 15 vijećnika iste nacionalnosti u Gradskom vijeću, u razrješenje krize bi mogla uključiti i Valentina Inzka.

Odgovornost OHR-a je još veća kada se zna da je nepravedni statut nametnuo bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown. Uključivanje će biti posebice izvjesno ako Parlament ne uskladi Izborni zakon s odlukom Suda što bi moglo, kako navodi naš sugovornik, u pitanje dovesti održavanje lokalnih izbora u Mostaru koji bi trebali biti održani već iduće godine.

1 Comment

  1. LUDJACKU KOSULIJICU NOSIMO I DANAS–PREKO MOSTARA–NOSIMO JE ZAHVALJUJUCI IZDAJNICIMA IZ HRVATSKE—IZDAJNICI U LIJEPOJ NJIHOVOJ SAV TAJ TERET NACIONALNE VELEIZDAJE PROBAJU PRIPISATI DOKTORU FRANJI TUDJMANU–U LIJEPOJ NJIHOVOJ JE POZNAT KAO KRIVOUSTI RATNI ZLOCINAC–MESIC,JOSIPOVIC,,KOSOR,,SU IM VLADARI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*