Samo 41,5 posto građana RH podržava uvođenje zdravstvenog odgoja kakav predlaže Vlada

Prema redovitom mjesečnom istraživanju agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, uvođenje zdravstvenog i seksualnog odgoja u hrvatske škole u cijelosti podržava 41,5 posto ispitanika, dok je protiv njega njih 22,3 posto. Za uvođenje zdravstvenog odgoja s manjim izmjenama u dijelu seksualnog odgoja je 13,8 posto građana, a da su seksualnom odgoju potrebne veće izmjene smatra njih 7,6 posto.

S druge strane, istraživanje provedeno u prvim danima siječnja pokazuje da 56,2 posto građana smatra da se Crkva ne treba miješati u obrazovni sustav, prenosi HRT rezultate istraživanja provedenog u suradnji s agencijom Promocija Plus.

Osim navedenog, istraživanje je pokazalo da 35 posto ispitanika smatra kako je seksualni odgoj kao dio zdravstvenog odgoja svjetonazorski neprihvatljiv za katolike te da roditeljima treba prepustiti pravo izbora.

Uvođenje zdravstvenog i seksualnog odgoja u najvećem broju podržavaju birači SDP-a, njih čak 74,3 posto. Birači HDZ-a su mu neskloni, te uvođenje takvog odgoja u škole podržava njih 18,8 posto. Najmanju potporu zdravstvenom obrazovanju daju birači HSP-a dr. Ante Starčević, tek 7,1 posto njih.

Sukobi Ministarstva obrazovanja i Katoličke crkve u vezi sa zdravstvenim, odnosno seksualnim odgojem najvažniji su događaj u Hrvatskoj u posljednjih mjesec dana. Ta je tema pretekla i gospodarsku krizu, a prosinački pad kreditnog rejtinga zemlje kao jasan indikator krize tek je na sedmome mjestu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*