Samo sedam posto građana Hrvatske svoju zemlju ne bi mijenjalo ni za jednu drugu

zagreb-trg-jelacicaSamo sedam posto građana Republike Hrvatske ne želi živjeti nigdje osim u Hrvatskoj, a većina onih kojima dolazi u obzir i život u drugim državama željela bi živjeti u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, SAD-u i Kanadi te u Australiji, pokazalo je istraživanje GfK iz listopada prošle godine.

U Njemačkoj bi živjelo 13 posto građana, među kojima je najviše Slavonaca (22 posto), dok je ona najmanje zanimljiva Zagrepčanima, kojih bi u Njemačkoj živjelo osam posto.

Slijedi Švicarska, u koju bi otišlo 11 posto hrvatskih građana, dok bi se u Austriju preselilo njih 8 posto, a dvanaest posto građana živjelo bi izvan Europe – sedam posto u SAD-u i Kanadi, a pet posto u Australiji.
Amerika je najzanimljivija najmlađoj populaciji između 15 i 19 godina.

Uz tih osam, za život najprivlačnijih zemalja, ispitanici su kao poželjne naveli čak 54 različite zemlje u kojima bi živjeli, dok sedam posto građana ne želi živjeti nigdje osim u Hrvatskoj.

Po tržišnim segmentima, Njemačku preferiraju osobe kojima je život determiniran prošlošću i tradicijom, “avanturisti” se najradije vide u SAD-u, u Švicarskoj bi najradije živjeli ljudi kojima je važan materijalni status, obitelj, djeca, rad i sport, dok Austriju biraju osobe sklone umjetnosti i otvorene novim idejama.

Australiju, pak, vole “racionalni realisti”, ambiciozne i radoznale osobe, kojima je važno znanje, učenje, ali i moć, pokazalo je istraživanje provedeno terenskim anketiranjem, na uzorku od 1000 građana starijih od 15 godina, u mjestima s više od 2000 stanovnika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*