Sanader na slobodi uz najveću jamčevinu u povijesti hrvatskog pravosuđa

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo je jamčevinu u iznosu od 12,4 milijuna kuna te je odlučilo bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera pustiti da se brani sa slobode. Uz jamčevinu određeno mu je da ne smije napuštati mjesto boravka. Još nije poznato kada će Sanader izaći iz zatvora u Remetincu.

Podsjetimo, oko 16 sati završila je sjednica vijeća na zagrebačkom Županijskom sudu na kojoj se trebalo odlučivati o produljenju odnosno ukidanju pritvora bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Kako neslužbeno doznajemo, USKOK je postupio protivno odluci Ustavnog suda, te je zatražio da se Sanaderu produlji pritvor po istim odredbama, odnosno zbog opasnosti od bijega. USKOK je sudu podnio iste argumente kao i prije, dakle počinjenje višestrukih kaznenih djela i velika materijalna šteta.

Inače, Ustavni sud je još u utorak odlučio da Sanader mora izaći iz Remetinca najkasnije do ponedjeljka, 12. prosinca u 7 sati.

No, kako se doznaje na sudu, Sanader će do tog datuma biti na slobodi jedino ako se njegova obrana i USKOK slože s jamčevinom i eventualno drugim mjerama opreza te ako se jamstvo i provede.

Na ročištu zatvorenom za javnost pred sucem istrage Krešimirom Devčićem pojavit će se Sanader i njegovi branitelji koji će ponovno ponuditi jamčevinu od 12,4 milijuna kuna za puštanje na slobodu.

»Kao i sredinom listopada ponudit ćemo najvišu jamčevinu u povijesti hrvatskog pravosuđa i nadamo se da će to biti dovoljno da se naš branjenik u nastavku postupka brani sa slobode«, kazao je Hini jedna od Sanaderovih odvjetnika Goran Suić. Dodao je da je bivši premijer iz medija doznao za odluku Ustavnog suda i da je njome zadovoljan.

Neovisno o tome kakvu će odluku sudac istrage donijeti stranke u postupku imat će pravo žalbu u roku tri dana od preuzimanja rješenja.

Po nekim tumačenjima, u slučaju da sudac ukine istražni zatvor i zamijeni ga drugom mjerom, primjerice da se uz jamčevinu Sanaderu oduzme putovnica, zabrani napuštanje boravišta ili odredi obveza redovitog javljanja sudu ili policiji, Sanader ne bi odmah izašao na slobodu jer postoji trodnevni rok za žalbu koju rješava izvanraspravno vijeće.

Jedino u slučaju da se na ročištu stranke odreknu prava na žalbu odluka suca istrage postala bi pravomoćna, no ni tada Sanader ne bi mogao izaći iz zatvora dok se ne položi jamčevina, odnosno dok sud »ne sjedne« na imovinu prijatelja bivšeg premijera koji su odlučili založiti svoje nekretnine za njega.

Riječ je o Luki Bebiću, Jerku Rošinu i Mariju Zuboviću i supruzi Mirjani Sanader. Uz njih, još su dvije osobe, među kojima i bivši nogometaš Dinama Tomo Šokota ponudile ukupno 300 tisuća eura u gotovini.

U slučaju da se sve ne dovrši do roka koji je propisao Ustavni sud (12. prosinac u 7 sati) sudac istrage bi morao donijeti novo rješenje o istražnom zatvoru jer je Ustavni sud ukinuo sadašnje po kojemu je Sanaderu zatvor određen do 18. prosinca. Sanaderu je istražni zatvor posljednji put produljen 17. listopada uz obrazloženje da i dalje postoji opasnost od bijega. Sudac Devčić je tada odbio ponuđenu jemčevinu, na što je Sanaderova obrana podigla ustavnu tužbu koja je tada odbijena.

U USKOK-u se nije moglo doznati kakav stav će zauzeti na današnjem ročištu. Neki mediji su objavili da će vjerojatno prigovoriti na visinu jamčevine i zatražiti da ona bude veća jer se u međuvremenu povisio iznos štete za koju se Sanader tereti. (Vjesnik/H)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*