Sanader tvrdi da nije ratni profiter nego pukovnik, i da se borio za Hrvatsku

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda u petak je nakon dvosatnoga zasjedanja potvrdilo prvu optužnicu protiv bivšega premijera Ive Sanadera, onu koju je Uskok podigao u slučaju Hypo banke. Sanader je optužen da je kao ratni profiter tijekom pregovora s tom bankom 1995. uzeo sebi proviziju od 3,5 miljuna kuna. Optužno vijeće odbacilo je odgovor obrane na optužnicu, te odlučilo: Sanaderu će se suditi. U roku od nekoliko tjedana spis će biti dodijeljen raspravnom vijeću koje će na skorom suđenju odlučivati o krivnji bivšega premijera. Vijeće će najprije održati tzv. pripremno ročište na kojemu će se odlučivati koji će se dokazi izvesti na glavnoj raspravi.

Sanaderovi branitelji Goran Suić, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković u petak, naravno, nisu bili zadovoljni sudskom odlukom. »Žalili smo se i na činjenicu da je to okvalificirano kao ratno profiterstvo, čime je izbjegnuta apsolutna zastara, no sud je odlučio da je to činjenično pitanje. Za nas je to pravno pitanje«, rekao je Prodanović nakon izlaska s ročišta, objašnjavajući kako problem zastare svakako ne podrazumijeva da se Sanader smatra krivim za inkriminirano djelo.

Kako je suđenje bilo zatvoreno za javnost, Sanaderove riječi iz sudnice prenio je njegov odvjetnik Prodanović:

»S gnušanjem je odbacio optužbe da je ratni profiter, rekavši da se borio za Hrvatsku i da ima čin pukovnika«.

Odvjetnica Sloković je, pak, rekla kako je nezadovoljna tolerancijom suda prema nečemu što obrana smatra kršenjem zakona. Uskok je, naime, nakon podizanja optužnice u predmet ubacio još dva svjedoka o kojima obrana nije bila obaviještena.

»U pitanju je prednost Uskoka ne samo zato što već deset mjeseci rade taj spis, već i zato što je stav suda prema njima prilično benevolentan«, tvrdi Sloković.

Prodanović je iznio vrlo zanimljiv i logičan koncept na kojemu će se obrana bazirati i na glavnoj raspravi. Uskok u ovom slučaju mora dokazati dva uvjeta da bi Sanader bio osuđen, a obrani je dovoljno srušiti bilo koji od njih da bi bio oslobođen. Jedno je dokazivanje samoga događaja da je Sanader uzeo proviziju, a drugo je dokazivanje kako je tu riječ o ratnom profiterstvu, jer inače nastupa zastara. Uskok tereti bivšega premijera da je uzeo novac iskoristivši teške ratne uvjete kad Hrvatska nije mogla dobiti kredite u inozemstvu, ali i zato da bi omogućio ulazak Hypo banci na hrvatsko tržište.

»Ako je istina da je bilo teško dobiti kredite zbog rata, zašto onda banka plaća Sanaderu da bi Hrvatskoj dala kredit. Bilo bi logičnije da Hrvatska plaća Austrijancima proviziju da je pristanu kreditirati. Ako je, pak, razlog provizije bio ulazak banke na naše tržište, onda otpadaju optužbe o ratnom profiterstvu«, smatra Prodanović.

Budući da je sjednica optužnoga vijeća održana iza zatvorenih vrata, bez prisutne javnosti, za dolazak bivšega premijera na zagrebački Županijski sud napravljen je uobičajen sigurnosni protokol. Sanader je uz pratnju, policijskim automobilom prevezen u stražnje dvorište suda i zatim posebnim koridorom dopraćen do sudnice na prvome katu. Fotografiranje na sudu naravno nije bilo dopušten. Ipak, novinari su Sanadera uspjeli vidjeti na nekoliko sekundi i činilo se da je u dobrom fizičkom stanju, osim što se pri hodu zbog ozlijeđene noge mora služiti štapom.

Potvrđeno skidanje imuniteta

U isto vrijeme kad je bivši premijer Ivo Sanader u petak doveden na zagrebački Županijski sud na sjednicu optužnog vijeća koje će odlučivati o osnovanosti prve Uskokove optužnice koja ga tereti za ratno profiterstvo, saborski su zastupnici na Markovu trgu digli ruke za skidanje njegova zastupničkog imuniteta.

Sabor je samo potvrdio odluke Mandatno-imunitetnog povjerenstva kojima je Sanaderu imunitet već skinut i dano odobrenje DORH-u da protiv njega podigne optužnice u slučaju Hypo banke te primanja mita od mađarskog Mola.

Imunitet je skinut i HDZ-ovu zastupniku Vedranu Rožiću zbog kaznenog progona i sumnji u malverzacije u nogometnom klubu Hajduk.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*