Sarajevo će biti domaćin velike manifestacije u povodu 100. godišnjica Prvog svjetskog rata

sarajevski-atentat
Sarajevo će iduće godine od 21. do 28. lipnja biti središtem Europe, sjećajući se i obilježavajući nizom događaja stotu godišnjicu Prvog svjetskog rata koji je i počeo na njegovim ulicama 1914. godine atentatom na prestolonasljednika Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Ovu grandioznu manifestaciju pod nazivom “Sarajevo srce Europe” organizirat će Uprava Grada Sarajeva, francusko veleposlanstvo u BiH i Fondacija “Sarajevo srce Europe”, osnovana 14. veljače ove godine u tu svrhu.

Ona će donijeti program kulturnih, memorativnih, intelektualnih i sportskih događaja te drugih projekata, ali će osim središnjeg dijela u lipnju tokom cijele naredne godine biti organizirani događaji u svjetlu obilježavanja ove značajne godišnjice.

Tako će 21. lipnja velikim koncertom biti obilježen praznik glazbe, a 22. će biti održana velika profesionalna biciklistička trka u Sarajevu u partnerstvu s Tour de France i Biciklističkim savezom BiH. Trci će prisustvovati i niz bivših pobjednika ove velike francuske trke.

Također, 16 režisera već radi na filmu “Mostovi Sarajeva” koji će biti snimljen pod okriljem francuske producentske kuće Cineteve i Sarajevo film festivala. Programom je predviđeno i niz regionalnih koncerata, internacionalna konferencija historičara, rasprave o različitim temama, izložbe suvremene umjetnosti, te veliki koncert Bečke filharmonije u Vijećnici.

Francuski veleposlanik u BiH Roland Gilles istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da francuska vlada ima veoma snažnu motivaciju za pripremanje programa obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata, koji je počeo u Sarajevu. Naglasio je podatak da je taj rat obilježio svijet s oko deset milijuna mrtvih, od kojih su četiri milijuna Francuzi i Nijemci.

“Svaki rat je strašan. Ali, u Francuskoj postoji snažna volja da se razmotri što je to što pokreće ratove. Na teritoriju Francuske iduće godine će biti dosta događaja u povodu ove godišnjice, ali Francuska želi podržati događaje u Sarajevu koji će poslati poruku mira, naročito mladim generacijama”, kazao je francuski veleposlanik.

Naveo je da već mjesecima francuska vlada radi s Upravom Grada Sarajeva na osmišljavanju manifestacije u Sarajevu, te da se u tom kontekstu sreo s mnogim bh. dužnosnicima koji su dali jednodušnu podršku ovom projektu.

Istaknuo je i jutrošnju informaciju da će se projektu financijski pridružiti i Njemačka, dok je financijsku podršku već obećala Francuska.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić smatra da postojanje snažne političke volje u Francuskoj za ovaj program pokazuje da je Europa shvatila da se u BiH, i nakon Prvog svjetskog rata, dogodio najveći europski rat u kojem su bh. građani obilježeni strašnom tragedijom.

“Politička poruka ove manifestacije je jasna – da se rat nikada više ne dogodi i da mir bude naše trajno stanje. Važna poruka je i reintegracija, koja je jako važna za nas, jer će program uključiti cijelu BiH i vjerujemo da će to biti novi početak”, naglasio je Komšić.

Podsjetio je da će on nastaviti rad na projektu koji je započeo bivši gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Predsjednica Upravnog odbora Fondacije “Sarajevo srce Europe” Jasmina Pašalić navodi da je zadatak Fondacije koordinirati aktivnosti na realizaciji projekta i predlagati pravce u vezi s pojedinim pitanjima.

Željko Jerkić iz Ministarstva vanjskih poslova BiH smatra da visoki simbolizam ovog događaja treba iskoristiti za poruku mira iz Sarajeva, koje je uvijek bilo mjesto susreta kultura i civilizacija. Tu poruku razumijevanja, dijaloga, solidarnosti i budućnosti u Europi, kazao je, treba ponovo poslati iz ovog grada.

Projektom je predviđena i obnova Olimpijskog muzeja u Sarajevu te brojni izdavački projekti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*