Sarajevo ne shvaća da bh. Hrvati trebaju biti naš most prema EU

Predsjednik RS MIlorad Dodik dao je banjalučkim Nezavisnim novinama intervju iz kojeg prenosimo odgovore na nekoliko zanimljivih pitanja.

Šta to najviše zamjerate političkom Sarajevu?

– Aroganciju i potpuno neskrivenu želju za dominacijom nad Srbima i Hrvatima samo zato što su Bošnjaci najbrojniji narod. U Sarajevu računaju ako Bošnjaka ima 50% onda imaju pravo na 50% vlasti. E to nemaju, to ne piše u Daytonu, već imaju pravo na potpuno jednak ravnopravan dio sa Srbima i Hrvatima. To su temelji na kojima počiva ova zemlja. Ukoliko oni budu potkopani i zemlja postaje upitna.

Nikad više Srbi i Hrvati neće ići klanjati se i dodvoravati pojedinim begovima u Sarajevo. To je jasan politički stav i jasniji ne može biti. Konačan stav. (…)

Kako vidite rješavanje hrvatskog pitanja u BiH s obzirom na činjenicu da se Hrvati osjećaju ugroženi i da su u neravnopravnom položaju u odnosu na Bošnjake i Srbe?

– Mi iz Republike Srpske smo podržali pravo legitimno izabranih predstavnika Hrvata da sudjeluju u formiranju novog saziva Vijeća ministara, a to su dva HDZ-a, i jasno smo dali do znanja da za nas nikakvi Lijanovići i pravaši nemaju taj legitimitet kod hrvatskog naroda. To je naše mišljenje i imamo pravo na njega. Nažalost, to se mnogima u Sarajevu i međunarodnoj zajednici nije svidjelo jer su oni željeli da na mala vrata uguraju promjenu Ustava. Danas vidimo da smo bili u pravu, jer i službena politika iz Zagreba i sve većeg dijela međunarodne zajednice stoji na istim pozicijama kao i mi.
Braneći to pravo Hrvata mi iz Republike Srpsko smo znali da branimo pravo i Srba da sutra ne dođu u istu poziciju. Taj naš stav dobio je i podršku kod hrvatskog naroda, ali i kod Bošnjaka koji smatraju da BiH ima smisla samo ako su sva tri naroda ravnoprava. I to je jedan od načina kako treba rješavati hrvatsko pitanje u BiH, koje je tek otvoreno.

Uz tradicionalno dobre odnose sa Beogradom, Banjaluka je uspostavila sadržajne odnose i sa Zagrebom. Kako u budućnosti vidite ulogu Srbije i Hrvatske kao susjednih država i koje su jamci Daytonskog sporazuma?

– I Hrvatska i Srbija, a i njhovi predsjednici Josipović i Tadić, se ponašaju krajnje konstruktivno poštujući BiH kao zajednicu dva entiteta i tri konstitutivna naroda i poštujući njen teritorijalni integritet. Konstantno pozivaju sve međunarodne, a i unutarnje faktore da to poštuju i u skladu s tim se i ponašaju.

Nevjerojatno je da je Sarajevo postalo toliko autistično i da ne shvaća da je Hrvatska ušla u Europsku uniju i da bh. Hrvati trebaju biti naš most prema Europskoj uniji. U ovom trenutku, kada proširenje Europske unije na zapadni Balkan evidentno nije prioritet, bh. Hrvati su najjača poveznica s Europskom unijom i umjesto da Sarajevo to poštuje oni obespravljuju Hrvate. To mi daje za pravo da mislim da Sarajevo ne želi iskreno u Europsku uniju već da pod plaštom priče o evropskim integracijma želi neko svoje imaginarno uređenje u kojem očito reis ima ključnu ulogu.

Nezaobilazno je pitanje i uloge Turske na Balkanu. Zašto se protivite široj suradnji s ovom moćnom zemljom?

– Turska nije iskrena u svom pristupu na Balkanu, a pogotovo u BiH. Mi u Republici Srpskoj smo na vrijeme reagirali i suprotstavili se još jednom neprincipijelnom miješanju u unutarnje uređenje BiH. Turska i dalje pokušava, mada evidentno ne tako javno, s bombastičnim izjavama koje je imala upravljati procesima u BiH.

Mi u Republici Srpskoj, a koliko znam i u Sarajevu to tvrde, smo se opredijelili za Europsku uniju. U Europsku uniju, do Bruxellesa se ide sad već preko Zagreba, Ljubljane, Beča, a ne preko Istanbula i Ankare. Ovdje je stigao specijalni predstavnik Europske unije i mi to poštujemo i to nam daje za pravo da je i Europska unija ozbiljna u svojoj namjeri. Bez obzira koliko će dugo trajati proces pristupanja Europskoj uniji, mi i geografski i kulturno pripadamo zemljama srednje Europe i Mediterana i to će biti naši prioritetni partneri i naša orijentacija i put ka Europskoj uniji.

2 Comments

  1. Da se razumje. Sarajevski politicari ili Muslimanski Begovi. Ta politika vodi daleko od Evrope zajednice. Bosanski Begovi politiku vode po uzoru muslimanski voda na bliskom i dalekom istoku.

    • Stvarno kenjas ko si da si zamene si ili Sokac ili Vlah iz brda .Nemas ti pojma o politici a ako citas ove gluposti izgleda da si nezapslen i bolujes od seksa

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*