Sarajevo ponovno odbačeno od Europe?!

U prošlome stoljeću Sarajevo je triput bilo u središtu globalne pozornosti: atentat na Franza Ferdinanda 1914., Zimske olimpijske igre 1984. i ratna opsada od 1992. do 1995. godine.

Stogodišnjica ubojstva tadašnjega austrougarskog prijestolonasljednika dolazi relativno skoro. Već sada se razmišlja kako će Sarajevo obilježiti 100. obljetnicu atentata, koji je bio iskra koja je tadašnje velike sile gurnula u Prvi svjetski rat. No, obilježavanje te obljetnice (ne)očekivano je kod mnogih u Sarajevu izazvalo osjećaj odbačenosti od Europe, čak i kada za to nema razloga, osim birokracije u Bruxellesu…

Značajan broj ljudi u BiH i Sarajevu i danas misli da je politička Europa zbog svoje indiferentnosti i razjedinjenosti suodgovorna za razmjere ratne tragedije u Bosni u prvoj polovini devedesetih.

Razlog zašto se dio kulturne i političke javnosti u Sarajevu sada osjeća gurnutim na rub je odbacivanje ideje da glavni grad BiH bude proglašen počasnom europskom prijestolnicom kulture u 2014. godini, na stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata.

Posebno mjesto u europskoj povijesti i kulturi

Projekt je inicirao ravnatelj festivala »Sarajevska zima« i utemeljitelj Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić, a podržali su ga brojne institucije u BiH.

Zahvaljujući prije svega zastupnici Doris Pack, Europski parlament u Strasbourgu usvojio je jednoglasno još 12. svibnja ove godine rezoluciju kojom je definirana pravna osnova za nominaciju Sarajeva i iznimno dodjeljivanje titule europske prijestolnice kulture za 2014. godinu. Predsjednik Jirzy Buzek uputio je tu rezoluciju Europskoj komisiji, Vijeću Europske unije (EU) i Odboru regija. Kandidaturu Sarajeva do sada su podržali brojni europski gradovi, pa i neki neeuropski poput Mexico Cityja, visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko i mnogi drugi.

»Sarajevo zauzima posebno mjesto u europskoj povijesti i kulturi«, kazala je Doris Pack, predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta. Također, nominacijom se šalje važan signal multietničkog karaktera glavnoga grada i države Bosne i Hercegovine.

Neumoljiva birokracija

Ipak, birokracija u Bruxellesu ostala je neumoljiva. Vijeće EU-a i Europska komisija ne žele dodijeliti Sarajevu spomenutu titulu jer je pravilima predviđeno da je mogu ponijeti samo gradovi iz zemalja članica Unije. Podsjetimo, titula europske prijestolnice kulture uvedena je još 1985. godine i od tada je više od 40 europskih gradova nosilo taj naslov. Umea u Švedskoj i Riga u Latviji nominirane su za europske prijestolnice kulture u 2014. godini.

I na službenoj stranici Izaslanstva EU-a u Bosni i Hercegovini objavljena je informacija o odbacivanju kandidature. O pokušajima Bosanaca da ipak nešto promijene pisao je i ugledni The Economist, zanimljivo naslovljujući svoj tekst »Bosanski partizani u novoj bitci«. Ovaj put protivnik im je birokracija Europske unije.

No, ima i drugih ideja kako da se u Sarajevu obilježi obljetnica. Nerealno je od početka zvučao plan da te godine sve zemlje regije budu primljene u Uniju. Mnogo više realnijim izgleda prijedlog po kojem bi se 2014. godine u glavnom gradu BiH održao veliki međunarodni skup na koji bi došli predsjednici država ili vlada brojnih zemalja.

Francuzi popravljaju stvar

A stvar s »odbacivanjem« Sarajeva od Europe pokušavaju popraviti Francuzi. Tako je ovoga tjedna gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen primio Josepha Zimeta i Fabiennu Servan-Schreiber, članove izaslanstva za organizaciju obilježavanja 100. godišnjice Prvog svjetskog rata, poznate kao »Misija za stogodišnjicu 1914.-1918.«

»Predsjednik Republike Francuske, Nicolas Sarkozy, dao je inicijativu za misiju«, kazao je francuski veleposlanik u BiH Roland Gilles, dodavši da se Francuska želi povezati sa Sarajevom kroz realizaciju kulturnih i sportskih događaja povodom obilježavanja stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata.

»Želimo pomoći Sarajevu i BiH da napravimo jedan takav događaj za sjećanje, a koji će istodobno predstavljati put prema boljoj budućnosti«, rekao je Gilles. Inače, obljetnica početka Prvog svjetskog rata u Francuskoj će se obilježiti s puno događaja, u čijoj će realizaciji, pored europskih zemalja, sudjelovati Australija, Kanada i Indija kao zemlje partneri.

»Francuska je prva zemlja koja želi surađivati sa Sarajevom i BiH na ovako značajnom projektu. To nas izuzetno raduje«, kazao je gradonačelnik Behmen, navodeći da bi se u Sarajevu obljetnica trebala obilježiti organiziranjem brojnih kulturnih i sportskih događaja.

Piše: Alenko ZORNIJA – Vjesnik, Zagreb

4 Comments

  1. Istinu reci nije izazov. Muslimansko Sarajevo je ocisceno od krscenske civilizacije.Sarajevo je cisto Muslimanski grad. Svi se varaju za Sarajevo. Prodes ulicama ulicama osjecase dasi negdje na bilskom istoku.

  2. kad ste vi htjeli da unistite BIH od Islama i Muslimanskog narod, potogovo cetnici koji su drzali ovaj grad 3-4 godine. Al sad kukaju da je cisto muslimanski grad al sto ce tice Banje Luke sta mislite i to je cisto cetnicki grad kao da Mostar je skoro cisto hrvatski grad kad ste tamo i klali sve sto je muslimansko to je to. To nije samo slika Sarajevo to je slika cijele BIH-e.

  3. Asmire, jesi li ti na nekim drogama ili si primitivac, kada ovako pises. Niko vas u Sarajevu nije drzao, šetali ste iz Sarajeva i natrad, pljackali to isto Sarajevo, pa izvlacili to su činjenice. Ocito da si bio na drugom mjestu, sto se tiče Banja Luke, nisi bio skoro ovdje, iznenadio bi se kao što sam se i ja iznenadio, koliko muslimanske populacije, studira, zaposleno i živi u svom gradu, kao što i treba. Ali brate Asmire, ako je Sarajevo slika BiH, hvala ti na Teheranu. Svi koji smo prosli kao turisti, a dolazili smo u vecem broju (a svi smo ranije poznavali Sarajevo) reakcija na grad je ista, a takva BiH nam ne treba.

  4. nnn nisam ni primitivac i ne koristim drogu ako pisem tako taj los jezik to zbog politike karadzica i boban sto sam trebao isaci iz BIH. Ja ne zivim u BIH, nego u “Evropi” pa zato se izvinjam zbog jezika.

    Sto ce tice Sarajevo ti pises gluposti. Cinjenica je da je VRS drzao taj grad 3 godine. Pa jer si cuo za srpske snajpere ili ne ? I sto ce tice BL to je bio ista strah za ne srpsku populaciju, i ne vjerujem za tvoje studente itd. Mozda da ima tamo Muslimana al sta ces nista nece se promijeniti. BL je ipak Cetnicki grad pa mogu oni zahvaliti Mladic, karadzic i ostalih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*