Sarajevo: Skup o raspadu SFRJ, Mesić protiv trećeg entiteta

„Bosna i Hercegovina je bila najveća žrtva disolucije Jugoslavije i podnijela je najveće žrtve u smislu pogibije ljudi i uništenja materijalnih resursa, ali Bosna i Hercegovina nije birala sama tu sudbinu, već je bila izložena agresiji“, izjavio je danas član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na simpoziju u Sarajevu.

Međunarodni naučni simpozij „Disolucija Jugoslavije: procesi, uzroci i pozicija Bosne i Hercegovine kroz prizmu djelovanja političkog vodstva na čelu s Alijom Izetbegovićem“ organizirali su JU Muzej „Alija Izetbegović“ i Fakultet političkih nauka Sarajavo.

„Meni je čast što ću danas sresti suvremenike rahmetli Alije Izetbegovića, bivše predsjednike jugoslavenskih republika i članove tadašnjeg predsjedništava koji su učinili koliko su mogli u tom vremenu zla i mraka da taj kovitlac balkanskog ludila ne potraje predugo i da ipak bude zaustavljen“, kazao je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i sin prvog  predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

Cilj simpozija, po riječima Sabita Subašića iz Organizacionog odbora, jest da se u krugu znanstvenih djelatnika te sudionika procesa disolucije SFRJ, s naučne distance i uz povijesno relevantne dokaze, evaluira uloga Alije Izetbegovića, prvog demokratski izabranog predsjednika Bosne i Hercegovine, u tom historijskom momentu.

Bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić kazao je da se za vrijeme Titove Jugoslavije ta država mogla održati samo na tri integrativna faktora – Tito sa svojom karizmom, Savez komunista kao višenacionalna partija i jugoslavenska armija.

„Tito je otišao, partija se raspala na 14. kongresu voljom Slobodana Miloševića i njegove partije i armija je tražila sponzore jer se znalo da u tom modelu Jugoslavija više ne može opstati“, kazao je Mesić, dodajući da je Milošević to sasvim jasno razumio i poduzeo sve da ostvari svoje ciljeve koje je mogao postići jedino ratom.

„Mi smo nudili konfederaciju oročenu na tri do pet godina i da se vidi što će biti konfederalni poslovi, koliko će to koštati i po kom ključu će se plaćati… S tim da se u istom danu potpiše konfederalni sporazum i republike proglase državama“, kazao je  Mesić.

On je dodao da Miloševiću to nije odgovaralo jer je imao je svoj cilj, a da bi ga ostvario varao je i svijet i Srbe.

„Svijet je varao jer je rekao da se bori za opstanak Jugoslavije u onom modelu i nije bio za novi politički dogovor. Srbe je varao šaljući im poruke da će svi živjeti u istoj državi“, dodao je Mesić.

Istovremeno, Franjo Tuđman je bio zainteresiran za proširenje hrvatskih granica. Milošević je, kako je kazao Mesić, htio 63 posto teritorija BiH i tu su se našli na istom poslu.

„Na jednoj strani, mi smo u Hrvatskoj s Miloševićem ratovali, a na drugoj strani provodila se jedna evidentna politika podjele BiH“, kazao je Mesić.

Mesić je zajedno s prvim predsjednikom Republike Slovenije Milanom Kučanom i bivšim ministrom pravosuđa Republike BiH Kasimom Trnkom učestvovao u radu prvog panela simpozija na kome je u jednom presjeku prezentiran kronološki slijed događaja i uloga Alije Izetbegovića u njima, te njihova historijska i društveno-politička težina.

Mesić protiv trećeg entiteta

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić smatra da bi Hrvatska trebalo da se pita prilikom raspodjele državne imovine u BiH, jer je, kako je rekao, najviše ulagala u Savezni fond nekadašnje Jugoslavije za razvoj nerazvijenih republika i pokrajine Kosovo iz kojeg su građeni mnogi objekti u BiH.

“Hrvatska je najviše ulagala u taj fond i neko bi trebao Hrvatsku da pita kome su namijenjena ta sredstva, jer su državnu imovinu BiH stvarali građani BiH, ali i građani iz drugih republika”, rekao je Mesić novinarima u Sarajevu i dodao da bi “podjela državne imovine na entitete bio prvi i odlučni korak za nestanak BiH”.

On je rekao da bi “stvaranje trećeg entiteta bio konačni kraj Hrvata u BiH, jer bi se sveli na jedan mali prostor”.

“Stvaranje trećeg entiteta bio bi zločin prema hrvatskom narodu, ali i sadašnja struktura BiH je neizdrživa”, rekao je Mesić i dodao da Federacija BiH ne može do kraja profunkcionirati jer su Hrvati, koji predstavljaju svoju naciju, u Sarajevu do petka, a u petak odlaze. (agencije)