Sarajevo: Veterani HVO u povodu Dana državnosti BiH organizirali šahovski turnir

U organizaciji Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo danas je u sarajevskom klubu «SSH» održan II. šahovski turnir u povodu Dana Državnosti BiH.

Turnir je osmišljen kao jednodnevna sportsko-kulturna manifestacija, na kojoj su sudjelovali članovi Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, ljubitelji šaha te mladi šahisti, po pozivu organizatora.

Turnir je otvorio prvi ratni predsjednik HVO Sarajevo i sadašnji predsjednik Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo prof. dr. Marinko Pejić, koji je istakao da su ciljevi ovog projekta obilježavanje 25. studenog, datuma koji predstavlja temelj suvremene države BiH, te doprinos sportskom i kulturnom životu Općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo, s posebnim naglaskom na afirmaciju mladih šahista.

Prvi potez na turniru povukao je Faruk Pršeš, pomoćnik načelnika Općine Novo Sarajevo za društvene djelatnosti.

Na turniru su postignuti sljedeći rezultati:

Kategorija juniori:
1. Pavao Zornija
2. Stefan Kunarac
3. Džan Lukšija
4. Goran Gotovac
5. Branko Mandić
6. Dario Jukić

Kategorija seniori:
1. Hajrudin Burina
2. Haris Mujak
3. Mensur Peljto
4. Meho Tursić
5. Adnan Resić
6. Asif Osmanagić
7. Adi Kurtić
8. Nedim Hamzić

Nakon službenog dijela turnira upriličen je zabavno-muzički program, u okviru kojeg je nastupila muzičko-pedagoška skupina “Academia-Band”, predvođena prof. dr. Besimom Spahićem.

Pokrovitelji turnira su bili: Općina Novo Sarajevo i Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*