Sarajevski kanton je u povlaštenom položaju u odnosu na ostale

Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH nepravedan je i diskriminatorski, te je većinu kantona u Federaciji doveo do pukog preživljavanja, upozorio je predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Senaid Begić.

Po njegovim riječima, zakonom propisana formula raspodjele sredstava između kantona, prema kojoj Sarajevski kanton ima povlašten položaj, vodi ostale kantone prema ivici bankrota.

“To sve za rezultat daje golem, milijunski jaz u konvertibilnim markama između Kantona Sarajevo i ostatka FBiH”, izjavio je Begić za Oslobođenje.

Ističući kao apsurd da Tuzlanski i Zeničko-dobojski kantoni imaju pet puta veću površinu od Kantona Sarajevo i duplo više stanovnika, a ostvaruju identičan prihod, Begić se založio za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

“Izmjene ovog zakona su neminovne i neophodne i njima prvenstveno treba u određenoj mjeri izmijeniti povlaštene koeficijente i kriterije”, istaknuo je Begić zaključujući da je cijena koju ostatak FBiH godinama plaća Sarajevskom kantonu previsoka.

2 Comments

  1. OVO JE GLAVNI GRAD BOSNE I HERCEGOVINE I SJEDIŠTE SVI VELEPOSLANSTAVA I MEĐUNARODNI ISTITUCIJA KAO SVI GRADOVI EUROPE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*