Sarajevski ministar Suljagić podnio ostavku zbog spora o ocjenjivanju vjeronauka

Ministar obrazovanja i znanosti Kantona Sarajevo poslao je premijeru Fikretu Musiću pismenu ostavku, a nakon brojnih pritisaka dijela javnosti i poglavara Islamske zajednice reisa Mustafe Cerića. Razlog Suljagićeve ostavke je to što nije želio povući kontroverznu instrukciju o tome da ocjena iz vjeronauka više ne ulazi u prosjek ocjena u sarajevskim školama. Tom naputku suprotstavili su se i iz Katoličke crkve u BiH.

Vjerske zajednice izrazile su sumnju da je riječ o “prvom koraku” ka potpunom ukidanju nastave vjeronauka u školama, a ovaj slučaj polarizirao je javnost.

Vlada Kantona Sarajevo poslala je jučer priopćenje za javnost u kojem su naveli da nikada nije postojao plan ili namjera da se ukine predmet “Vjeronauk” te da su sve odluke i instrukcije Ministarstva obrazovanja i znanosti Kantona Sarajevo donesene u skladu i duhu zakona KS i BiH te da bi bio uveden red i ukinuta dugogodišnja neuređenost u ovoj oblasti.

Ministri u Vladi Kantona Sarajevo i zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo iz Stranke demokratske akcije (SDA) ogradili su se od tog prioopćenja.

“Slučaj vjeronauk” uzdrmao je i vladajuću crveno-zelenu (SDP BiH-SDA) koaliciju u Sarajevu.

Iz “Naše stranke”, koju je utemeljio oskarovac Danis Tanović pozvali su premijera da ne prihvati Suljagićevu ostavku, a u prilog ministru objavljeni su i stavovi Misije OESS-a koja je još prije sedam godina upozoravala na problem diskriminacije djece koja ne pohađaju vjeronauk. S druge strane, oni koji smatraju da je Suljagić slanjem kontroverzne instrukcije napravio grešku, tvrde da je simptomatično da se ministar kao prioritetnim bavio upravo ovim pitanjem, dok u obrazovanju u Sarajevu ima puno velikih problema.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*