Sarajevski ratni tunel danas turistička atrakcija

Prigodnim sadržajima, uključujući molitvu, sat povijesti i polaganjem cvijeća na spomen-ploči poginulim braniteljima u nedjelju je obilježena 18. godišnjica od završetka gradnje ratnog tunela u naselju Butmir, na sarajevskoj Ilidži.

Na tunelu dugom 800 metara, četiri mjeseca i četiri dana radila su 133 kopača u četiri skupina, a dobrim dijelom ratne opasade taj je tunel predstavljao jedinu vezu glavnog grada s ostatkom svijeta, a njime su dopremani hrana i oružje, izmještani ranjenici na liječenje, prolazili političari i vojnici itd.

– Ideja o gradnji tunela slobode ispod piste nastala je u lipnju 1992. godine iako je projekt bio urađen ranije. Kopalo se 24 sata dnevno. To je bila najznačajnija akcija koja je doprinijela da se Sarajevo deblokira i da njegovi građani prežive. Dan kada su se kopači s dobrinjske i butmirske strane našli na pola puta ispod piste, Sarajlije trebaju dugo pamtiti i obilježavati – kazao je Nazif Mahmutović, sudionik i jedan od organizatora gradnje tunela, prenosi sarajevski Dnevni avaz.

Danas ovaj tunel predstavlja turističku atrakciju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*