Sarajevski taksisti vožnju od Aerodroma do središta grada naplaćuju i 50 KM!

Usluge taksi-vozila stacioniranih na štandu Aerodroma Sarajevo za mnoge putnike pretvore se u problem. Po dolasku na željenu destinaciju, putnici, naime, ostaju frapirani traženim iznosom. Tako, na primjer, vožnju od Aerodroma do hotela u središtu Sarajeva, dakle oko 11 kilometara, taksisti naplaćuju i do 50 KM!

Ostali sarajevski taksisti muku muče da zaprepaštenim turistima objasne zašto je vožnja od istog hotela do Aerodroma dva, pa čak i tri puta jeftinija.

Mediji su se u nekoliko navrata, ponukani prijavama građana i turista, bavili ovim problemom, ali čini se da se sva halabuka završi u stilu narodne izreke ‘pojeo vuk magarca’.

I turistički radnici u Kantonu Sarajevo kažu da im je ‘trn u oku’ ova bruka s pojedinim taksi vozačima, jer se turisti najčešće žale upravo na ovu “uslugu” u glavnom gradu BiH.

U razgovoru taksisti su najprije negirali tvrdnje da naplaćuju vožnju dva-tri puta skuplje od vožnje relacije iz grada prema Aerodromu te da takve ‘slučajeve’, kako se rekli, treba prijaviti Udruženju taksi prijevoznika u Sarajevu.

U nastavku priče, suočeni s putnikom koji je za prijevoz od 15-tak kilometara nebrojeno puta platio 30 KM, pravdali su to objašnjenjem kako oni moraju 200 KM plaćati Aerodromu Sarajevo.

Također kao argumentaciju u svoju korist navode kako je “normalna pojava u svim evropskim gradovima da su taksi usluge s aerodroma skuplje nego iz grada”.

Ali u svijetu su to dogovorene vožnje. Dakle, uđete u vozilo na Aerodromu Heathrow u Londonu i kažete vozaču adresu, a on vam predloži cijenu. Ukoliko vam ponuda nije prihvatljiva, potražite drugi taksi.

U Sarajevu je to drugačije. Ako od taksista s Aerodroma zatražite, po ulasku u vozilo, da uključi taksimetar, očekujte različite izljeve bijesa i nekulture. Tako vam se može dogoditi da vas i izbaci s kovčezima, nedaleko od Aerodroma, na sred Kasindolske ulice i pod stalnim prijetnjama od vas izvuče 10 KM kako je to uradio jedan od njih starijoj putnici rekavši “vožnja do Kasindolske sa svim koferima koje imate iznosi upravo toliko”.

Predsjednik Udruženja taksi prijevoznika Sarajevo Enver Suljagić kaže kako je svaki taksist dužan uključiti taksimetar. “U suprotnom treba na broj telefona 033 523 156 prijaviti ‘gulikožu’ i prijava će biti poslana inspekciji Kantona Sarajevo, a putniku će novac biti vraćen”, tvrdi Suljagić.

Naravno, većina taksista u Sarajevu, a ima ih više od 1.250 članova Udruženja, profesionalno obavlja svoj posao. [Fena]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*