Sarajlije odale počast koloni sa 775 srebreničkih žrtava

Više tisuća građana Sarajeva danas je ispred zgrade Predsjedništva BiH te duž Titove ulice sačekalo kamione s tabutima 774 Srebreničke žrtve i sandukom posmrtnih ostataka Rudolfa Hrena, koji su jutros krenuli iz Visokog prema Potočarima, kako bi ovim žrtvama genocida odali počast.

Počast ovim žrtvama građani su odali učenjem Fatihe ili minutom ćutnje, a nakon toga i okitili cvijećem kamione s tabutima.

Najveća vriska i plač čili su se kada su se kamioni zaustavili ispred zgrade Predsjedništva BiH. Bio je tu veliki broj žena koje su došle da posljednji put isprate članove porodice stradale u genocidu.

Deseta kolektivna dženaza žrtvama genocida u Srebrenici bit će do sada najveća po broju žrtava koje će biti ukopane u Memorijalnome centru.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kazao je ovom prilikom novinarima da je tragedija što i 15 godina nakon ovakvog genocida još uvijek ima onih koji nude rješenja koja dovršavaju Miloševićev projekt.

Stoga, kako je kazao, prvi korak prema Evropi treba biti insistiranje da se usvoji zakon koji neće dozvoliti negiranje genocida.

Tijekom noći posmrtni ostaci srebreničkih žrtava bit će smješteni u sali bivše Fabrike akumulatora, odakle će biti prenijeti kod musale u Memorijalni centar, gdje će ostati do klanjanja zajedničke dženaze i pogreba za Rudolfa Hrena, koji će biti pokopan po katoličkim vjerskim običajima, ali uz svoje sugrađane muslimane.
Ove godine će kao najmlađe žrtve biti ukopani Rijad Gabeljić i Mehmed Varnica. Imali su samo 14 godina kad su ubijeni. Najstariji je 78-godišnji Rifet Omerović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*