Šarinić: Josipovićev govor je teško probavljiv

kosor-bivsi-premijeri “Osuda svakog zločina je neupitna, ali izjave koje govore o agresiji i dijeljenju Bosne i Hercegovine su neistinite i to možemo jamčiti svojim djelima i dokumentima, a mislim da je to i stajalište najvećeg dijela građana Hrvatske i hrvatskog naroda”, izjavio je bivši hrvatski premijer Nikica Valentić nakon sastanka aktualne hrvaske premijerke Jadranke Kosor sa pet svojih prethodnika, koji su premijersku dužnost obnašali u prvoj polovici devedesetih. Osim bivših premijera, Franje Gregurića, Hrvoja Šarinića, Nikice Valentića i Zlatka Mateše, sastanku održanom u Banskim dvorima nazočio je i Mate Granić, ministar vanjskih poslova iz devedesetih godina.
Rekavši da se ratni hrvatski premijeri posredno osjećaju prozvanima Josipovićevim izjavama da je hrvatska politika prema BiH bila pogrešna, što je nazvao neistinom, Valentić je rekao: “Imamo moralnu odgovornost prema vremenu u kojem smo radili, prema suborcima i prijateljima i prema cijelom narodu reći istinu. Nema nijednog dokumenta ni pravnog dokaza koje može potvrditi takve tvrdnje.” Valentić je podsjetio da je Hrvatska u vrijeme njegova mandata, od 1993. do 1995., pomagala obranu BiH, posebno obranu Bihaća. Za rat Hrvata i Bošnjaka ustvrdio je da je riječ o tragičnom sukobu koji će ostati velika mrlja, no uzroke trebaju utvrditi istrage. “Apsolutno se osjećamo prozvanima jer je sve što je napisano u govoru teško probavljivo. Notorna je činjenica da Hrvatska nije bila agresor u BiH”, dodao je Hrvoje Šarinić, dok je Zlatko Mateša kazao da je Josipovićev govor u cjelini u redu, osim u dijelu koji govori o krivnji hrvatskih institucija u politici prema BiH.
“Analizirali smo i zaključili da su sve hrvatske institucije djelovale upravo na očuvanju jedinstvenosti BiH, daleko od bilo kakve agresije. Pođimo od podrške referendumu preko priznavanja BiH, zbrinjavanja više od 300.000 prognanika, zdravstvene skrbi i svega što je dovelo do Washingtonskog i Daytonskog sporazuma. Što se tiče institucija, Hrvatska je uz SAD dala najveći doprinos jedinstvenoj BiH”, rekao je Mateša.
Isto je ponovio i Mate Granić, podsjetivši da je o tome nedavno govorio pred Haaškim sudom. “Hrvatske institucije su, bez obzira na neka teška razdoblja, uvijek radile isto. Posebno teško razdoblje bilo je kad je učinjen zločin i genocid u Srebrenici, a međunarodna zajednica nije učinila gotovo ništa. Donijela je samo zaštitu za Goražde. I u tom je trenutku jedino Hrvatska bila ta koja je pomogla ne samo da oslobodi sebe, nego je praktički omogućila opstanak BiH. Punu istinu i samo istinu spremni smo svugdje braniti – ovdje, u Haagu, Bruxellesu, Washingtonu, Moskvi, bilo gdje. Zločin i agresiju na Hrvatsku, BiH i kasnije na Kosovo izveo je Slobodan Milošević i politika velike Srbije. To kao da se zaboravilo, a nema dvojbe da je tome tako. Pojedinačne zločine su činile sve strane i njih treba najoštrije osuditi i tu mi svi podržavamo predsjednika Josipovića. Isto tako ga podržavamo u tome da je posjetio mjesta zločina. Mislimo da je to odlučan državnički potez, ali mi nemamo nikakvih kompromisa o tome tko je počeo rat, tko je počinio agresiju i kakva je bila službena politika Hrvatske”, poručio je Granić.
Franjo Gregurić kazao je da je dužnost bivših premijera bila odazvati se pozivu premijerke Kosor kao što bi se odazvali i pozivu predsjednika Josipovića.
“Mi ne možemo govoriti o tome da je Hrvatska počinila agresiju na BiH i da je dijelila BiH kada se zna da smo baš tih teških ratnih dana 1991., 1992. i 1993. primili velik broj izbjeglica svih naroda. Prema tome, ponašali smo se kao što se kulturni svijet treba ponašati. Činjenica je da se u posljednje vrijeme pojavljuje sve više sumnji u to što se događalo devedesetih godina, kao da smo zaboravili tko je devedesetih godina bio agresor, ali još je čudnije da dio naših političara i profesora političkih znanosti stvaraju atmosferu da je hrvatska vlast sudjelovala u dijeljenu BiH. To je apsolutna laž, neistina i velika šteta koja se stvara hrvatskoj javnosti, hrvatskom narodu i otežava putove Hrvatske u međunarodnom diplomatskom korpusu”, zaključio je Gregurić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*