Sarkozy priznao poraz, novi francuski predsjednik je Francois Hollande

Francuzi su u velikom broju izašli na birališta u drugom krugu predsjedničkih izbora na kojima su birali između socijalista Francoisa Hollandea, i predsjednika na odlasku, desničara Nicolasa Sarkozyja. Hollande je prema prvim procjenama novi predsjednik Francuske, pošto je danas u drugom krugu izbora osvojio oko 52 posto glasova.

Prema rezultatima izlaznih anketa, socijalist Hollande izabran je u nedjelju za francuskog predsjednika, osvojivši oko 52 posto glasova birača u drugom krugu predsjedničkih izbora. Njegov protukandidat Nicolas Sarkozy priznao je poraz ne čekajući službene rezultate, javljaju agencije. Tisuće Hollandeovih pristaša počelo je slaviti na pariškoj Place de la Bastille.

Sarkozy je oko 20 sati i 20 minuta nazvao Hollandea i čestitao mu na pobjedi. “Francuska ima novog predsjednika. Francois Hollande je demokratski izabran i moramo to poštivati. Snosim svu odgovornost za ovaj poraz”, izjavio je Sarkozy.

“Jedno poglavlje je zatvoreno, novo je otvoreno. Ja ću ostati jedan od vas, branit ću i dalje svoje vrijednosti i ideje, ali moje mjesto više neće biti isto, moje obaveze će biti drugačije”, kazao je predsjednik na odlasku.

Oko 46 milijuna birača bilo je pozvano da glasa kako bi izabrali sedmog predsjednika V. Republike koji će u idućih pet godina predvoditi zemlju, svjetsku velesilu koja posjeduje nuklearno oružje, stalna je članica UN-ova Vijeća sigurnosti i motor Europske unije.

Dvojica kandidata glasala su u nedjelju ujutro, Hollande u svojoj izbornoj jedinici u Tulleu, u ruralnom departmanu Correzeu, u središtu zemlje, a Sarkozy u pariškom XVI. arondismanu.

Hollande (57), bivši predsjednik Socijalističke stranke, u prvom krugu je osvojio više glasova od Sarkozyja i već se mjesecima spominjao kao pobjednik ovih izbora što se održavaju u vrijeme krize i rekordne nezaposlenosti.
Novi francuski predsjednik preuzet će dužnost prije 17. 5. Odmah zatim će sudjelovati na međunarodnim skupovima, G8, NATO-a i EU-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*