Šarović: Hrvatska će nakon 31. srpnja trpjeti veću štetu nego BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da će prioritet tog ministarstva u narednoj godini biti zaštita domaćih proizvođača i stvaranje uvjeta da se na europskom tržištu nađu ključni proizvodi i brendovi BiH.

Po njegovim riječima, planovi Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa odnose na dalji napredak BiH ka Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, čija članica bi mogla postati krajem 2013. godine, te napredak prema članstvu u EU.

“Ovo ministarstvo želi biti lider u napretku i usvajanju europske legislative”, istakao je Šarović za Press RS.

Šarović, koji je i visoki funkcioner SDS-a, ocjenjuje kako nema razloga da BiH do 1. ožujka ne ispuni uvjete iz europske Mape puta, uključujući i dogovor u vezi sa odlukom Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić – Finci”.

“Mislim da je najlogičnije i najrealnije rješenje ono koje ide ka asimetričnom izboru članova Predsjedništva BiH”, naglasio je Šarović.

Govoreći o ulasku Hrvatske u EU za šest mjeseci, Šarović je rekao da će i Hrvatska i BiH time bilježiti štetu, jer godišnja razmjena iznosi oko dvije milijarde eura, od čega Hrvatska u BiH izveze robu u vrijednosti od 1,5 milijardi eura.

“Prema mojoj slobodnoj procjeni, veću štetu pretrpjet će Hrvatska i zbog toga bi trebala biti više zabrinuta. Ako mi ne dostignemo standarde do 1. lipnja, dostići ćemo ih do kraja 2013. godine ili koji mjesec kasnije. S druge strane, na tržištu BiH jedan broj hrvatskih proizvoda će poskupjeti, čime neće biti konkurentni na tržištu”, kaže Šarović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*