Sastali se Lagumdžija i Čović, nije bilo riječi o imenima i ministarstvima

Predsjednici HDZ BiH i SDP BiH, Dragan Čović i Zlatko Lagumdžija, razgovarali su danas u sjedištu SDP-a BiH u Sarajevu o sastanku lidera stranaka koje su zastupljene u kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Sasatanak bi se trebao održati u Mostaru, a Čović je nakon sasatanka izjavio kako je sada je siguran da će mu prisustvovati predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SDA Sulejman Tihić, a vjeruje, poslije današnjeg razgovora, da će doći i Lagumdžija, znači svih šest stranaka koje čine kolegij Parlamentarne skupštine BiH.

Lagumdžija kaže da će odluku o njegovom sudjelovanju sastanku i platformi s kojom će se ići donijeti nadležni organi SDP-a nakon rasprave narednih dana, a on će tu odluku ispoštovati.

Čović je rekao da je danas, također, htio provjeriti zašto ne funkcionira dogovor o uspostavi vlasti u Srednjobosanskom kantonu. “Vjerujem da je puno toga što smo danas dogovarali moguće provesti. Moj osjećaj je da ćemo na sastanku u Mostaru razgovarati i o političkim problemima i preprekama za NATO i kandidatski status u Europskoj uniji. Naravno, razgovarat će se o Vijeću ministara kako bi vidjeli može li Vijeće ministara provesti te zadatke, rekao je Čović, naglasivši da sa Lagumdžijom uopće nije razgovarao o raspodjeli pozicija.

“Meni se čini da ima prostora za dogovor. Ja sam do jedne mjere optimističan, poručio je Čović. Dodao je da je i inače pobornik ovakvih razgovora jer “treba mnogo više bilateralnih razgovora kako bi se vratilo međusobno povjerenje”.

“Tko god govori o ustupcima, taj ne zna voditi raspravu. Mi tražimo kompromis. Kompromis nije ustupak, kompromis je dobit za sve. Kompromis bi trebalo dignuti BiH na mjesto koje joj pripada, a to je normalna europska država, poručio je Čović. HDZBiH i dalje traži mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i rekonstrukciju Vlade Federacije BiH, ali o tome se neće razgovarati u ponedjeljak: “U ponedjeljak prije svega trebamo pripremiti mogućnost da se sastajemo u kontinuitetu kako bi riješili te probleme. Ne treba se zanositi da ćemo ih u ponedjeljak riješiti.”

Predsjednik SDPBiH Lagumdžija je rekao da je ohrabren najavom da sastanak u Mostaru neće biti sastanak “etničkih blokova” na principu 2+2+2, nego se radi o susretu lidera stranaka koje predsjedavaju kolegijima domova PSBiH. On je kazao kako ga je zanimalo šta se očekuje od tog sastanka te koji su to politički razlozi koji blokiraju uspostavu Vijeća ministara BiH kao mehanizma koji će ubrzati put ka euroatlantskim integracijama. Po njegovim riječima, drugi dio tog sastanka trebalo bi biti posvećen načelima na kojima će se formirati Vijeće ministara BiH.

Lagumdžija smatra da nema nikakvog razloga da se pregovori o formiranju vlada u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu ne dovedu do kraja. “Ne treba ništa vezati ni sa čim, jer u zemlji u kojoj se nešto veže s nečim, pa onda s još nečim, na kraju bude vezano sve sa svačim pa ništa više ne bude svezano”, rekao je Lagumdžija.

Kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, u SDP-u smatraju da je potrebno napraviti veoma jasan program: kakav je odnos prema državnoj i vojnoj imovini, prema MAP-u, zakonu o državnoj pomoći, zakonu o popisu stanovništva.

Kao i Čović, kazao je da se danas nije razgovaralo o imenima, ministarstvima. “Vrlo jasno sam rekao da je SDP spreman sudjelovati u Vijeću ministara koje će zaista pokrenuti euroatlantske integracije i stvoriti pozitivniji okvir za ukupne promjene u društvu, jer je potrebno napraviti novi imidž BiH. Ako se dođe do takvog okvira, mi smatramo da u Vijeću ministara mora biti prepoznatljivo sudjelovanje SDP-a”, rekao je Lagumdžija te poručio: “SDP nije spreman biti mlađi partner u Vijeću ministara”

Također je poručio Čoviću da, ako se želi napraviti Vijeće ministara bez SDP-a, ako smatraju da je on ili netko drugi problem, “imaju našu podršku da naprave jedno bolje Vijeće ministara nego da smo mi unutra”. “SDP je spreman da sudjelovati u Vijeću ministara ako će se nešto raditi. Ako će to biti valjanje po blatu, neka to uradi netko drugi – bez SDP-a. Ne želimo biti dio nekog Vijeća ministara koje će stvarati nove probleme”, naglasio je Lagumdžija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*