Sastanak regionalnih čelnika na Brijunima: Za politiku pomirenja i rješavanja problema

Na Brijunima je održan neformalni sastanak hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i članova Predsjedništva BiH. Nakon sastanka predsjednici su objavili zajedničko priopćenje u kojem ističu kako su odlučni nastaviti politiku pomirenja, i rješavanja preostalih brojnih otvorenih pitanja nastalih kao posljedica raspada bivše zajedničke države.

Posebno su razgovarali o suradnji u području sigurnosti i pravosuđa, pozdravljajući sve dosadašnje dogovore resornih ministarstava i tužiteljstava, posebno sporazume o međusobnom izvršavanju sudskih odluka. Ponovili su snažnu podršku procesu povratka izbjeglica i interno raseljenih, kao i održavanju Međunarodne donatorske konferencije koja bi pomogla rješavanje problema stambenog zbrinjavanja izbjeglih.

U izjavi novinarima Josipović je naglasio kako sastanak bio iznimno koristan. Odlučeno da se predsjednici triju država sastaju najmanje jednom godišnje jer su takvi razgovori, smatra, iznimno važni za cijelu regiju. Istaknuo je da je hrvatsko načelo to da je BiH suverena država sa svojim sustavom i probleme koji postoje moraju riješiti tamošnje institucije.

Tadić je čestitao Hrvatskoj na završetku pregovora o članstvu u EU istaknuvši kako je od iznimne važnosti ubrzati proces europskih integracija za sve zemlje bivše Jugoslavije. Govoreći o odnosima Hrvatske i Srbije s BiH kazao je kako niti jedna zemlja ne može biti u poziciji lidera. Srbija i Hrvatska su potpisnici Daytonskog sporazuma koji precizno definira ulogu Srbije i Hrvatske. No, ove dvije zemlje ne mogu se miješati u unutarnje stvari BiH, poručio je.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je kako nikome nije u interesu da bilo koja od zemalja zaostaje na europskom putu. Princip solidarnosti i međusobne podrške jest temeljni princip na kome tri zemlje žele graditi svoju zajedničku europsku budućnost. Hrvatska je najdalje odmakla a ovo je pitanje za BiH od životne važnosti, dodao je.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*