Saudijska Arabija priprema gradnju grada u kojem će živjeti i raditi samo žene

U Saudijskoj Arabiji u planu je izgradnja čitavog jednog grada namijenjenog isključivo ženama. Taj je projekt, kako piše Jutarnji list, kompromis između nastojanja da se strog šerijatski zakon pomiri s ambicijama mnogih žena koje žele ostvariti karijeru.

Procjenjuje se da će stajati 84 milijuna funta i otvoriti 5.000 radnih mjesta u tekstilnoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.

Plan je da u gradu posluju isključivo tvrtke u kojima rade žene i kojima upravljaju žene. Iako saudijski šerijatski zakon ne zabranjuje ženama da se zaposle, samo 15 % Saudijki odlučuje se to i učiniti. Država na ovaj način stoga pokušava potaknuti veći broj žena na uključivanje u tržište rada i doprinos gospodarskom rastu.

Jedna od ideja je i to saudijske žene zamijene strance na radnim mjestima prodavača, što se već postupno počelo i ostvarivati – ovoga ljeta su parfumerije počele zamjenjivati prodavače prodavačicama, nakon što su taj korak pred pola godine učinile trgovine donjim rubljem.

Još je jedan napredak u ostvarenju ženskih prava na pomolu otkad je u rujnu prošle godine kralj Abdulah najavio da će žene moći glasati i kandidirati se na lokalnim izborima 2015.

No Saudijska Arabija je i dalje jedina zemlja na svijetu koja ženama ne dozvoljava voziti auto, svoju prvu natjecateljicu na Olimpijske igre poslala je tek ove godine. I to uz žestoko protivljenje ultrakonzervativnog svećenstva. Do zadnjeg trena vjerski su vođe pokušavali osujetiti njezin nastup. Doslovno satima pred početak susreta raspravljalo se o tome kakvu će vrstu pokrivala za glavu morati koristiti.

Nastup Vojdan Šaherkani na Igrama trajao je jedva dulje od minute, no činjenica da je uopće održan sama je po sebi mini-revolucija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*