Savjetnik ministra tukao zarobljene Hrvate u Bugojnu: Udruga traži smjenu i uhićenje

Član Udruge hrvatskih branitelja iz Hrvatske, BiH i dijaspore, Gordan Raič Goca u izaslanstvu Federalne revizijske komisije za pitanja branitelja, prepoznao je Besima Hodžića, svog mučitelja u logoru u Bugojnu, a sada savjetnika ministra za braniteljska pitanja u Vladi Federacije BiH, priopćeno je iz braniteljske Udruge Zavjet.

Raič je posvjedočio kako je Besim Hodžić je bio zapovjednik logora u bugojanskoj gimnaziji gdje je sadašnji ministar bio profesor.

– Aktualni savjetnik ministra za pitanja branitelja je bio zapovjednik logora u Bugojnu i zajedno s Nijazom Bevrnjom tukao i maltretirao našeg člana Udruge, stoji u priopćenju Udruge, koja traži žurne reakcije.

Pozvali su mjerodavne institucije, federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Zukana Heleza, OHR, kao i sve stranke s hrvatskim predznakom, da se ‘žurno očituju i reagiraju na činjenicu da se prozvani ratni zločinci još uvijek nalaze na slobodi, da sa njima još nije obavljen nikakav informativni razgovor, a k tomu da još uvijek obnašaju visoke dužnosti u Vladi Federacije BiH.

– Tražimo i zahtijevamo da se spomenute osobe istog trenutka smijene sa svojih dužnosti, a nadležne pravosudne i istražne institucije žurno reagiraju i utvrde ratnu prošlost navedenih osoba, stoji u reagiranju Udruge.

Helez negira ratne veze s Mlaćom

Podsjetimo federalni ministar za pitanje branitelja Zukan Helez održao je jučer u Mostaru sastanak s predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata, na kojem je govorio i o svom odnosu s Dževadom Mlaćom, Helez je kazao: “Mlaćo je mene zatvarao, na ratnom predsjedništvu donesena je odluka da se ja likvidiram i sada mi stavljaju na teret da ja njega podržavam. Pitam ja te koji su to pisali zašto šute o Selmi Cikotiću. HDZ BiH je podržao Cikotića da uđe u vlast i svi su šutjeli o tome”.

Helez se osvrnuo i na svog savjetnika, koji je prema pisanju pojedinih medija osumnjičen za ratne zločine u Bugojnu te naglasio “da onaj tko to tvrdi morat će to dokazati i na sudu. Svaki zločinac treba da bude iza rešetaka”, zaključio je Helez.

Što je posvjedočio Goran Jurić

– Kada sam čuo da je Hodžić izjavio da su se zarobljenici sklanjali u Gimnaziju Bugojno radi sigurnosti, moram reći suprotno. Gimnazija je bila najgori logor u Bugojnu. Tamo su se vršila svakodnevna premlaćivanja, tortura i ubojstva. Iz logora Gimnazija odveden je Mario Subašić koji je bio sa mnom u logoru u podrumu i Ivković čijeg se imena ne mogu sjetiti. U tim prostorijama koje su bile 2×3 metra nalazilo se više od 30 osoba. Tako je za Večernji list svjedočio Gordan Jurić Goca koji je u logoru u Bugojnu proveo 3,5 mjeseca i potvrđuje da ga je i Besim Hodžić, aktualni savjetnik ministra branitelja Zukana Heleza, ratni gospodar života i smrti kao zapovjednik logora – osobno tukao.

Na pitanje što je stvarna istina za logor Gimnazija, kazao je:

– Stvarna istina je da je Gimnazija bila najveći logor gdje se bila potpuna katastrofa od neuvjeta življenja do stalnoga mučenja. Besim Hodžić je bio zapovjednik toga logora.

Prenosimo i ostale odgovore Jurića na pitanja novinara zagrebačkog lista…

Zanimljivo je da sada govori da je taj logor bio odmaralište, a Vi ste osobno preživjeli teške torture!

– Jesam, bio sam tamo tri i pol mjeseca u tome užasu. Ako je to odmaralište kako onda da su me četiri puta teško premlaćivali. Kada je pala Ljubljanska banka pri dolasku u ovaj logor dočekao me upravo taj Hodžić i osobno udarao.

Znači sadašnji pomoćnik ministra je osobno u tome sudjelovao?

– Jeste. On i njegov zamjenik Nijaz Bevrnja.

Kakve ste vi torture doživljavali?

– Mene su tukli u sportskoj dvorani i na hodniku u nekoliko navrata. Najviše su me tukli u dvorani s električnim kablovima i štapovima od bilijara.

A cijelo vrijeme Hodžić je bio zapovjednik!

– Da, bio je zapovjednik i ništa se bez njegova znanja nije moglo događati, a to što govori naprosto je teška laž.

Što Vam govori činjenica da Hodžić sada dolazi na mjesto savjetnika u Ministarstvu branitelja?

– To mi govori da je postalo mjerilo za napredovanje da si trebao sudjelovati u zlostavljanju i ubijanju Hrvata da bi napredovao u službi, dobio veći čin i funkciju. Nije mi jasno kako to naši dopuštaju, a s druge strane ministar Helez je bio profesor u toj gimnaziji. Ostao sam jednostavno bez teksta, to ne mogu normalno opisati.

1 Comment

  1. NEMOGUCE DA SE SOCIJALDEMOKRATA LAGUMDJIJA VEC NIJE OBRACUNAO SA ZLOCINCIMA,,HEHE,,TO SAMO U PERECIJI RADE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*