Srbija u šoku: Martin Schultz rekao Dačiću da Srbija neće u EU dok ne prizna Kosovo

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz je izjavio kako uzajamno priznavanje Beograda i Prištine jest uvjet za ulazak Srbije u članstvo Europske unije.

Sultz je to rekao nakon razgovora sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem. Naglasio je naglasio da su on i predstavnici Europskog parlamenta s Dačićem razgovaravli veoma otvoreno i da “odnosi Srbije i Kosova u sklopu miroljubivog razvoja moraju završiti, kako mi to vidimo, uzajamnim priznavanjem”.

“Jasno nam je da slijedi još dug put, mnogo prepreka, poput ‘fusnote’, Europski parlament neće ulaziti u pojedinosti, jer je to pitanje za diplomate i vlade”, predočio je Schultz.

“Naš cilj je da na kraju bude moguće da Srbija može postati članica Europske unije, uz ispunjavanje svih mjerila i uspostavljanje miroljibivih, postojanih odnosa između dvije zemlje”.

Rekavši da je to teško ali ne i nemoguće, predsjednik EP je rekao da predsjednik Europskog vijeća Van Rompej i drugi u EU imaju s tim u vezi i “unutarnji problem, jer neke od naših članica ne priznaju Kosovo, ali Europska unija kao cjelina traži od Srbije da prizna Kosovo”.

“A mi unutar Europske unije također trebamo obaviti svoj dio posla”, dodao je Schultz, naglasivši da je to “jedno od najosjetljivijih i najtežih pitanja za obje strane, za Srbiju i Kosovo, ali i za Europsku uniju”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*