Schulz: Federalizam je najbolje rješenje za BiH

Predsjednik Partije europskih socijalista i predsjednik grupacije socijaldemokrata u Europskom Parlamentu Martin Schulz izjavio je da bi u BiH prije svefa trebalo “prihvatiti federalizam kao kao princip za sve buduće dogovore”.

“O kojoj vrsti federalizma govorimo, to treba jasno utvrditi. Ali prije svega moramo stvoriti takav federalni sustav koji ne bi bio s više ili manje suverenih država, nego nam je potrebna federalna država koja prepoznaje vrlo jasne strane u takvoj federaciji”, izjavio je Schultz u intervjuu koji je dao “Večernjem listu” na početku svoga posjeta BiH.

“Realnost BiH je u raspravi između federalne države ili pak drugome rješenju, koje bi bilo konfederacija više ili manje suverenih država”, rekao je Schulz, napominjući kako je njegov savjet da se “pronađe rješenje po uzoru na određene zemlje u Europi koje vrlo dobro funkcioniraju, a imaju različite narode, kulture”.

“Švicarska Konfederacija ima četiri različita naroda, jezika i kulture. Moguće je postići dogovor uz poštovanje dvaju preduvjeta – međusobnog poštovanja kulturnog identiteta, kao i poštovanja manjine od većine. Ako se to želi, moguće je postići dogovor. Pitanje je žele li svi ići u tome pravcu. Moj savjet iz perspektive EU-a je: držite se federalizma”, rekao je Schulz.

Po njegovom mišljenju, ključno je pitanje hoće li se Za mene je pitanje hoće li se BiH uspjeti ustrojiti kao višeetnička zemlja. “Čini mi se da to jako teško ide. No, bez obzira na sve vjerujem da je moguće stvoriti funkcionirajuću višeetničku državu, za što je potrebno jako puno kompromisa i odstupiti od maksimalističkih zahtjeva. Morate definirati cilj, ali na tome putu je potrebno činiti kompromise”, rekao je Schulz, napominjući da je to recept na kojemu funkcionira Europa.

“Smatram da se BiH nalazi u vrlo delikatnom trenutku i sada je trebate državnički odnos i ponašanje onih koji su odgovorni”, dodao je Schulz.

On je izbjegao komentirati unutarnje odnose u BiH, uz objašnjenje kako želi “slušati domaće i predstavnike EU-a, njemačkog veleposlanika, Lagumdžiju”. “Ne želim izbjeći vaše pitanje, ali s druge strane shvaćam da je stanje u BiH jako delikatno. Stoga vam ne mogu izravno komentirati ni pitanja o Dodiku ili referendumu, ili pak Lagumdžiji i izbacivanju iz vlasti hrvatskih stranaka”, rekao je Martin Schulz, ističući kako “europski demokrati smatraju da BiH ima europsku perspektivu”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*