Schwarz-Schilling: Beograd još nije odustao od velike Srbije

Christian Schwarz-Schilling, nekadašnji visoki međunarodni predstavnik za Bosnu i Hercegovinu i bivši član kabineta bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla, kritizirao je u komentaru objavljenom u dnevnom listu “Süddeutsche Zeitung” aktualnu srbijansku politiku, optužujući Srbiju za destabiliziranje Bosne i Hercegovine i Kosova te njegovanje ideje o “velikoj Srbiji”.

“Beograd se još nije oslobodio nacionalističke i velikosrpske ideologije koja je u devedesetima prouzročila najveći genocid u Europi nakon Drugog svjetskog rata te raspad Jugoslavije”, piše Schwarz-Schilling.

On smatra da problemi Kosova i Bosne i Hercegovine ne leže u pomanjkanju dobre volje i “gluposti” političara ovih zemlja nego u “ideološkoj okoštalosti Srbije”.

“Srbijanska vlada s nevjerojatnom upornošću radi na tome da se politička ideja ‘velike Srbije’ ne dovodi u pitanje”, smatra Schwarz-Schilling. “Oni koji se toj ideji usprotive, poput Zorana Đinđića, bivaju smaknuti”.

Ugledni njemački demokršćanski političar istodobno Europsku uniju optužuje za popuštanje prema politici Beograda.

Schwarz-Schilling smatra da bi međunarodna zajednica najnovije dvije presude, one Međunarodnog suda pravde u Den Haagu (ICJ) o ispravnosti samoproglašenja Kosova neovisnim te britanskog sudstva koja je odbilo izručiti Ejupa Ganića Srbiji, trebala iskoristiti kako bi Beogradu dala do znanja da više neće tolerirati dosadašnju politiku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*