Schwarz-Schilling: Hrvati moraju tragati za novim rješenjem svog položaja u BiH

Hrvati moraju tragati za novim rješenjem svog položaja u Bosni i Hercegovini kako ne bi bili diskriminirani u odnosu na druga dva naroda, a ono bi se moglo naći kroz preustroj Federacije BiH, ocijenio je nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u toj zemlji Christian Schwarz-Schilling.

U intervjuu kojega je u petak objavio „Dnevni avaz“ Schwarz-Schilling je kazao kako treći entitet u klasičnom smislu nije rješenje za Hrvate, no preustroj postojećih županija unutar Federacije BiH bi to mogao biti. Hrvatska strana mogla bi imati jednu regiju u kojoj bi dominirala, kao što je to slučaj s Bošnjacima (u Federaciji) ili Srbima u RS – kazao je bivši njemački diplomat.

Po njegovoj prosudbi, to bi se moglo ostvariti ujedinjenjenjem nekih od većih postojećih deset županija i svođenjem na njih četiri ili pet.

– To se može uraditi a Hrvati trebaju zahtijevati uspostavu nekog povjerenstva koje bi reformiralo Federaciju i pozvati i druge stranke da u tome sudjeluju no ne da bi se pravio treći entitet jer to bi bio korak unatrag kazao je bivši Visoki predstavnik.

Schwarz-Schilling ističe kako je očevidno da Republika Srpska u takvom projektu ne želi sudjelovati no nema razloga da se stvari ne poprave barem u Federaciji BiH.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*