SDA: Dodik na TV Srbije izložio ideje i projekt protuustavnog rušenja BiH

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je predsjednik RS-a Milorad Dodik u intervju, koji je dao za Televiziju Srbije “još jednom na najizravniji način promovirao svoje političke ideje o razgradnji  državnosti BiH i njenih državnih granica koje su, zajedno sa švicarskim, najstarije u Europi”.

U priopćenju SDA u vezi s tim ističe se da je Dodik “ovoga puta, ideje i projekt protuustavnog rušenja države Bosne i Hercegovine izložio u posebnom intervjuu koji je s njim obavio glavni i odgovorni urednik Televizije Srbije”.

Iz SDA u subotu naglašavaju da je, “odgovarajući na pitanja glavnog i odgovornog urednika državne Televizije Srbije, Dodik ponavljao antidaytonske teze o neodrživosti BiH, a održivosti RS, referendumu o odcjepljenju kad za to dođe vrijeme”.

– Dodikove političke ekshibicije i provokacije iritiraju svakog dobronamjernog građanina naše države i ne doprinose stabilizaciji prilika i bržem uspostavljanju vlasti za što nas opominje i međunarodna zajednica.

Zato Stranka demokratske akcije ne razumije dvoličnu ulogu služenih vlasti Srbije koje daju verbalnu podršku teritorijalnoj cjelovitosti i političkom subjektivitetu Bosne i Hercegovine, a istovremeno na državnoj televiziji daju najveći značaj i prostor Dodikovim idejama o razgradnji Bosne i Hercegovine, kaže se u priopćenju SDA.

Iz SDA ističu da “ove posljednje izjave predsjednika RS-a te izjave predsjednice FBiH Borjane Krišto o disoluciji BiH kao realnoj opciji pokazuju da su susreti Dodik – Čović (uključujući i posljednji susret u Mostaru u proširenom sastavu) nastavak projekta Tuđman – Milošević iz Karađorđeva o podjeli BiH”.

– Stoga nas i ne čudi što platforma o principima uspostave vlasti koja nudi jednakopravnost i brži put ka EU i NATO-u nailazi na apsolutno odbijanje i Dodika i Čovića jer, sudeći po izjavama koje se ponavljaju, njima ni jednakopravnost niti EU i NATO nisu u interesu, ističe SDA.

SDA podsjeća Dodika i Čovića da podjela BiH nije moguća (to nisu uspjeli izvesti ni daleko jači od njih dvojice) te ih poziva da se “okrenemo izgradnji BiH kao multietničke države ravnopravnih naroda i ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU i NATO-u”.

– Nadamo se da OHR i Upravni odbor PIC-a prate izjave predstavnika etničkih blokova i da sad bolje razumiju zašto je u BiH teško uspostaviti vlast, kaže se na kraju priopćenja SDA.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*