SDA: Dogovora nema jer dva HDZ-a inzistiraju na paritetnoj raspodjeli funkcija

Novi sastanak čelnika šest vodećih stranaka, na kojem bi se konačno pokušao postići dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH, načelno je dogovoren za četvrtak u Sarajevu, a organizator će mu biti predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića, potvrdio je danas Feni glasnogovornik SDA Erdal Selmanović.

Selmanović je, međutim, upozorio da bi održavanje sastanka moglo biti upitno ako u bilateralnim razgovorima stranačkih lidera do četvrtka ne dođe do pomaka.

Za SDA je najspornije inzistiranje HDZBiH i HDZ1990 na paritetnoj raspodjeli funkcija na državnoj razini. Naime, navodi Selmanović, princip paritetne zastupljenosti primjenjuje se u Vijeću ministara BiH, a HDZBiH i HDZ1990 sada insistiraju na paritetnoj raspodjeli funkcija i u 77 državnih agencija i insistucija.

Prema Ustavu BiH predviđeno je da se u raspodjeli funkcija u ovim institucijama i agencijama primjenjuje načelo proporcionalne etničke zastupljenosti prema etničkom sastavu stanovništva. “SDA je do sada pravila velike ustupke, ali ovo je crvena linija ispod koje SDA neće ići. Popunjenost državnih agencija i sada je na štetu Bošnjaka”, poručio je Selmanović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*