SDA: ICG se ponaša kao odvjetnik SNSD-a i Milorada Dodika

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra neobjektivnim novi izvještaj Međunarodne krizne grupe (ICG) o stanju u Bosni i Hercegovini. “Iznoseći neutemeljene tvrdnje i neistine, ICG se ponaša kao odvjetnik SNSD-a i Milorada Dodika, pokušavajući opravdati njihovo višegodišnje antidaytonsko djelovanje. Istovremeno amnestira šestomjesečno antiustavno blokiranje konstituiranja vlasti od HDZ-a”, navodi SDA u priopćenju za javnost.

Pismo predsjednice ICG-a Louise Arbour upućeno čelnicima Europske unije, kako se dodaje u priopćenju, direktno podržava politiku Milorada Dodika i njegovih istomišljenika koji blokiraju i negiraju rad institucija Bosne i Hercegovine i žele podijeliti zemlju, zanemarujući višegodišnje kršenje Daytonskog sporazuma i negiranje njegove cjelokupne dosadašnje implementacije.

“Pitanje referenduma kojim se negiraju sve dosadašnje odluke visokog predstavnika i zakoni Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o Sudu i Tužiteljstva BiH je najteži oblik kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma i najdirektniji način ugrožavanja mira u našoj zemlji i regiji. Stoga još više začuđuje činjenica da se predsjednica Međunarodne krizne grupe nakon višegodišnjih objektivnih izvještaja sada stavlja na stranu snaga destrukcije i podjele Bosne i Hercegovine”, ističe SDA.

U priopćenju također stoji: “SDA se zalaže za jedinstvenu, cjelovitu i europsku Bosnu i Hercegovinu – državu ravnopravnih naroda i građana na cijelom njenom teritoriju. Zalaže se za multietničko društvo, vladavinu prava, borbu protiv terorizma i kriminala. Insistira na sankcioniranju odgovornih za ratne zločine i podržava rad institucija za provođenje zakona, prvenstveno Suda i Tužiteljstva.”

“Nažalost, ICG u ovotjednom izvještaju podržava one koji su protiv svih demokratskih standarda i koji godinama krše Daytonski mirovni sporazum. Očekujemo da će Međunarodna krizna grupa preispitati izvještaj koji je dobila od svojih predstavnika iz Bosne i Hercegovine te da će se ubuduće više baviti stvarnim uzrokom destabilizacije prilika u zemlji i regiji”, stoji u priopćenju kojim SDA reagira na stajališta Međunarodne krizne skupine.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*